Algemeen

Bouwunie nuanceert faillissementscijfers in de bouw: Nog geen reden tot paniek

Bouwunie nuanceert faillissementscijfers in de bouw: Nog geen reden tot paniek
'Ja het hoogste aantal faillissementen situeert zich in de bouwsector, maar nee, dit is nog geen reden tot paniek', benadrukt Bouwunie-gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens in een reactie op de faillissementscijfers die handelsinformatiekantoor Graydon vandaag uitbracht. Van januari tot en met mei werden 4.092 bedrijven failliet verklaard. In de bouw gingen het meest bedrijven over de kop (806). Bouwunie nuanceert de cijfers. “Extrapoleren we de cijfers naar een heel jaar, dan komen we niet dramatisch hoger uit dan het aantal faillissementen in precoronatijden.”

Al speelt corona natuurlijk wel een rol in de faillissementscijfers nu. “Tijdens corona waren er heel wat ondersteuningsmaatregelen die bedrijven van een faillissement weerhielden”. Om de huidige prijsstijgingen, loonindexatie en inflatie als oorzaak van het hoge aantal faillissementscijfers aan te duiden, is het volgens Bouwunie nog te vroeg. “Wat natuurlijk niet wil zeggen dat dit op termijn niet kan meespelen. Als huidige situatie aanhoudt, dan heeft dat wel degelijk een impact op de rentabiliteit van onze bouwbedrijven”.

Zo bleek uit een recente enquête van Bouwunie nog dat 1 op 10 voor onvoldoende werk vreest in de toekomst. Wat uiteraard weegt op de financiële gezondheid van het bedrijf. Ten slotte wijst Bouwunie ook nog op het hoge aantal starters in de bouw. Zo was 2021 nog een grand cru jaar wat betreft het aantal starters, zo leert de Startersatlas van UNIZO en Graydon, zeker ook in de bouwsector. “Hoe meer starters, hoe groter de kans op uitstroom” aldus Waeytens. “Sinds de afschaffing van de vestigingswet moet je geen bedrijfskennis of specifieke beroepskennis meer bewijzen, waardoor veel starters zich met te weinig voorkennis en bagage in het ondernemersavontuur in de bouw storten.” Belangrijk te noteren is dat de aangroei van de starters de laatste jaren nog altijd sterker stijgt dan de aangroei van het aantal faillissementen.

Ook interessant


Build for Life