Algemeen

Bouwunie eist behoud vestigingsreglementering bouwberoepen

De ministerraad besliste op 10 december om de lijst van 42 beschermde beroepen te moderniseren en af te slanken. Een aantal beroepsfederaties zaten hiervoor vandaag aan tafel met minster van Middenstand, Sabine Laruelle. BOUWUNIE eist alvast dat er voor de bouwsector een zekere regulering blijft bestaan. En dit vooral om de consument te beschermen. De bouwsector is een technische sector. Wie in de bouw aan de slag gaat, moet voldoende bedrijfskennis en technische bagage hebben. BOUWUNIE wijst wel op de noodzaak aan een vereenvoudiging en modernisering van de huidige vestigingswetgeving voor de bouwsector.

De vestigingswet moet in de eerste plaats de consument de nodige waarborgen op degelijk afgeleverd werk geven. Ze zorgt ervoor dat ondernemers een minimum aan bedrijfskennis en technische bagage hebben. Onontbeerlijk om met succes een zaak op en uit te bouwen. Zeker in de bouwsector. Het vestigingsattest is een garantie voor de consument dat de aannemer zijn werk volgens de regels der kunst uitvoert. Het moet een kwaliteitslabel zijn dat moet vermijden dat avonturiers het vertrouwen winnen van de (ver)bouwer die al te vaak misleid wordt door één aspect van het (ver)bouwen: de prijs. Deskundigheid en kwaliteit zijn in de bouw onontbeerlijk. Het behoort volgens BOUWUNIE dan ook tot de taak van de overheid om het risico op slecht uitgevoerde bouwwerken – met vaak dramatische gevolgen voor de gezinnen die daarmee geconfronteerd worden – zoveel mogelijk te beperken en de veiligheid van de consument te helpen waarborgen. De vestigingsattesten worden in België door een neutraal organisme afgeleverd. Zonder dergelijke reglementering komen zeer snel private (vaak sectorale) instrumenten (kwaliteitslabels en erkenningsregelingen allerhande) in de plaats waarbij de neutraliteit soms ver te zoeken is.

Vorige week nog erkende staatssecretaris Van Quickenborne dat wie in de bouwsector aan de slag gaat, over voldoende kennis van zaken moet beschikken.

De huidige vestigingswet is wel aan vernieuwing toe. Vernieuwing betekent voor BOUWUNIE een administratieve vereenvoudiging en een modernisering (o.a. afstemmen van de reglementering op de evoluties in de bouwsector).
Build for Life