Algemeen

Bouwunie corrigeert beweringen Hans Bonte

Vanmorgen beweerde SP.A-kamerlid Hans Bonte (foto) in een interview op Radio 1 dat de bouwsector leegloopt. “Belgen en jongeren willen niet meer in de bouwsector werken. Er worden nu al 200.000 buitenlanders tewerkgesteld en bij 60% van deze tewerkstellingen zijn overtredingen vastgesteld. De invoering van een 'hoofdelijke aansprakelijkheid' van de opdrachtgever of hoofdaannemer voor de naleving van de loon- en arbeidsvoorwaarden is een essentiële voorwaarde is om tot een ordentelijke economische migratie te komen.”

Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, regaeert erg boos.

De bouwsector is eerst en vooral wél degelijk een aantrekkelijke sector voor Belgen. Er is absoluut geen sprake van leegloop. Het is juist dat jaarlijks 10% van de werknemers de bouwsector verlaat, maar in dit cijfer zitten ook de (brug)gepensionneerden en mensen die zelfstandig worden. Er is ook een grote jaarlijkse instroom van herintreders (werknemers die opnieuw in de bouw komen werken).

Bouwunie is het er mee eens dat misbruiken bij de tewerkstelling van buitenlanders moeten worden aangepakt. Het zijn trouwens de bonafide bouwbedrijven die de dupe zijn van deze misbruiken. Momenteel geldt voor hoofdaannemers en niet-particuliere opdrachtgevers al een hoofdelijke aansprakelijkheid voor de sociale schulden en vanaf 1 januari 2009 ook voor fiscale schulden van onderaannemers. Daarnaast bewijst de Limosa-databank (meldingsplicht van gedetacheerde (buitenlandse) werknemers en zelfstandigen) haar nut en ook de verbeterde samenwerking tussen de inspectiediensten werpt vruchten af. Zeggen dat de invoering van een hoofdelijke aansprakelijkheid van opdrachtgevers en hoofdaannemers voor naleving van de loon- en arbeidsvoorwaarden door hun (onder)aannemers daar bovenop moet komen, is een brug te ver. Dat is schieten met een kanon op een mug! Bouwunie gaat akkoord met het zeer zwaar straffen van bedrijven die mensen laten werken in mensonwaardige omstandigheden. De bonafide bouwbedrijven extra verantwoordelijkheden, verplichtingen en lasten opleggen, kan niet. Hoe ga je trouwens controleren of je onderaannemer de lonen correct uitbetaald? Daarvoor bestaan niet de nodige instrumenten en databanken.

Bouwunie vindt het absoluut niet kunnen dat Hans Bonte de bouwsector in een slecht daglicht plaatst zonder kennis van zaken. Bewust het imago van een sector schaden om politiek te scoren en een maatregel door te duwen, kan echt niet door de beugel !
Build for Life