Nieuwbouw

Bouwunie Limburg ondersteunt leden met extra dienstverlening

Het belang van goede ondersteuning, zeker in economisch moeilijke tijden, is voor een bouwbedrijf niet te onderschatten. Bouwunie Limburg biedt daarom, naast het eerstelijnsadvies vanuit Bouwunie zelf, zijn leden extra ondersteuning aan via twee nieuwe initiatieven: “preventief bouwmanagement” en “project justitia”. Bouwunie Limburg werkt hiervoor samen met Senior Consultants Vlaanderen vzw en Adlex Advocaten.

Preventief bouwmanagement
Het uitzonderlijk hoog aantal faillissementen in de bouw vraagt om dringende actie. Nooit eerder waren er zoveel faillissementen. In 2013 gingen er in Limburg alleen al 62 bouwbedrijven failliet (cijfers Graydon Belgium dd. 23 april 2013). Eind april, d.i. op 33% van het jaar, is in Limburg al 39% van het totaal aantal faillissementen in de bouw van 2012 bereikt, zijnde 158.

Dit hoge aantal faillissementen in de bouwsector verwondert Bouwunie niet aangezien de regering eind 2011 heel wat steunmaatregelen voor de bouw schrapte of liet uitdoven, wat onmiddellijk effect resorteerde op de bouwactiviteit. Het wegvallen van de steunmaatregelen voor de woningbouw, de groene lening en de belastingvermindering voor de meeste energiebesparende investeringen zijn harde noten om te kraken voor de sector. Hierdoor zagen de bouwbedrijven hun orderboekjes fel krimpen. Deze terugval in het werkvolume wordt nog versterkt door de algemene economische situatie. De Vlaamse bouwbedrijven zien zich ook geconfronteerd met een toename van de oneerlijke concurrentie. Bovendien vielen vanaf de zomer van 2012 ook de overheidsinvesteringen (en dan vooral die van de gemeenten en steden) terug (wat traditioneel gebeurt bij gemeenteraadsverkiezingen) waardoor ook de bedrijven actief in de infrastructuurwerken een terugval in hun orderportefeuille, en dus ook in hun financiële gezondheidssituatie, te verwerken kregen. De samenloop van deze factoren geeft heel wat bouwbedrijven de doodsteek.

Echter niet alleen de hevige concurrentie speelt een rol. Ook te grote bouwprojecten en onvoldoende aanpassing aan de marktomstandigheden zijn belangrijke oorzaken van faillissementen in de sector van algemene bouw van residentiële gebouwen. Die falingsoorzaken kunnen grotendeels worden vermeden door een goede strategische positionering als bedrijf. Ontoereikende financiële kennis is een andere belangrijke falingsoorzaak bij bouwbedrijven. Die zwakke financiële bagage komt tot uiting in een slechte prijszetting, een te hoge schuldenlast, wanbetalingen, … Ook de symptomen, die waarschuwingssignalen uitzenden, zijn van financiële aard. Een stevige financiële kennis kan bijgevolg falingen in de bouwsector deels voorkomen.

Davy Maesen, directeur van Bouwunie Limburg: “We willen onze leden bouwbedrijven sensibiliseren om bewust na te denken over de continuïteit van hun onderneming. We willen bouwbedrijven die mogelijks continuïteitsproblemen ervaren of bestaande moeilijkheden willen opvangen, tijdig stimuleren, ondersteunen en bevorderen. Om hieraan uitvoering te geven gaan we een samenwerking aan met Senior Consultants Vlaanderen die heel wat expertise in huis hebben op vlak van financieel management en bedrijfsorganisatie.”

“Een bedrijf is nu eenmaal een complexe omgeving, een bouw-KMO kan niet altijd alle domeinen even goed bemannen, waardoor de ondernemer ( bedrijfsleider) vele taken zelf moet combineren. Dit kan hij niet altijd alleen, daarvoor heeft hij externe hulpnodig. Dat is wat wij ervaren en waarom wij er zijn. In het kader van deze samenwerking willen wij de bouw-kmo vooral hulp bieden op vlak van financieel management en bedrijfsorganisatie. Belangrijk hierbij is het tijdig erkennen en signaleren van mogelijke problemen”, aldus Jean Steegen van Senior Consultants Vlaanderen.

Jean Steegen: “Wat het financieel management betreft, kunnen we helpen bij het structureren van de boekhoudkundige informatie zodat men over cijfermateriaal en boordtabellen beschikt om tijdig bij te sturen indien nodig. De bedrijfsorganisatie daarentegen is veelomvattender en kan gaan van productie, over administratie, verkoop of marketing, personeelsbeleid ( HR), logistiek, innovatie, informatie systemen ( IT), proces technologie, milieu problematiek. Dergelijke adviezen zijn vaak maatwerk”.

Leden die op dit moment continuïteitsproblemen ervaren en beroep willen doen op de hulpverlening van Senior Consultants Vlaanderen, kunnen contact opnemen met het secretariaat van Bouwunie Limburg op het nummer 011 26 30 10. Voordeel van deze dienstverlening is dat deze direct en laagdrempelig is en wordt aangeboden tegen een zeer lage kostprijs. Leden van Bouwunie Limburg kunnen bovendien in het kader van deze samenwerking, na een aantal consultaties, van een commercieel voordeel genieten.

Project Justitia
Voor wat betreft juridische bijstand zijn er vele spelers op de markt die weliswaar juridische bijstand verlenen doch slechts als onderdeel van hun hoofdactiviteit (sociaal secretariaat, boekhouders…). Vele ondernemers doen beroep op dergelijke adviesverleners en zijn terughoudend om een gespecialiseerde advocaat te contacteren. Bouwunie Limburg en Adlex Advocaten merkten echter bij de leden van Bouwunie Limburg dat vele ondernemers niet volledig of onvoldoende praktijkgericht waren geadviseerd. Daarnaast bleek dat, eens een procedure moest worden opgestart, het dossier onvoldoende onderbouwd was. Hierdoor wordt de slaagkans van de procedure gehypothekeerd. Ook voor wat betreft achterstallige facturen, merkten Bouwunie Limburg en Adlex Advocaten een toename van dezelfde problemen. Bouwunie Limburg en Adlex Advocaten zijn ervan overtuigd dat een gespecialiseerde advocaat de best geplaatste persoon is om te anticiperen op een mogelijk geschil en een eventuele procedure.

Naar aanleiding van die vaststellingen en hun ervaringen in het verleden, hebben Bouwunie Limburg en Adlex Advocaten hun samenwerking bestendigd via “Project Justitia”. Partijen willen via Project Justitia de leden van Bouwunie Limburg kwalitatieve juridische bijstand aanbieden via een aantrekkelijke abonnementsformule. De leden van Bouwunie Limburg kunnen middels een beperkte bijdrage inschrijven voor een abonnement van een jaar.

Mathieu Cilissen en Jochem Martens van Adlex Advocaten: “Adlex garandeert als tegenprestatie kwalitatieve juridische bijstand voor alle juridische vragen van de betreffende leden. Hoofdzakelijk wordt er bouwrecht en ondernemingsrecht geviseerd maar ook voor andere rechtsdomeinen kunnen de leden van Bouwunie Limburg bij de diverse specialisten van Adlex Advocaten terecht. Indien er juridische bijstand vereist is die verder gaat dan eerstelijnsbijstand, kunnen de leden van Bouwunie Limburg die van de abonnementsformule gebruik maken, beroep doen op verdere dienstverlening van Adlex Advocaten tegen aantrekkelijke verminderde tarieven. Bouwunie Limburg en Adlex Advocaten wensen zo via Project Justitia de drempel tot professionele juridische bijstand – een absolute noodzaak voor elke ondernemer – te verlagen.”