Algemeen

Bouwteammodel heeft na Schipholtunnel afgedaan

Voorzitter Kragten van het ontwerpteam van de Schipholspoortunnel was behoorlijk teleurgesteld toen hij hoorde van de grote winst die de Kombinatie Schipholspoortunnel had gemaakt op het werk. Een alliantiecontract lijkt hem voortaan een beter idee.

“Je bent eigenlijk veroordeeld tot elkaar vanwege de tijdsdruk”, zegt Kragten, tevens prijsonderhandelaar namens de Nederlandse Spoorwegen. De spoorwegen hadden niet veel tijd voor het ontwerpen en bouwen van de Schipholtunnel. Het werk werd opgeknipt in 65 deelbestekken. Vanwege de snelheid koos de opdrachtgever voor een bouwteamcontract.
De essentie is dat opdrachtgever en opdrachtnemer samen ontwerpen, waarna de laatste gaat uitvoeren. Zo kon samen met de expertise van de aannemer sneller een ontwerp op tafel komen dan met de capaciteit van de spoorwegen zelf. Strukton Betonbouw en HBW hadden al ervaring met de luchthaven en daarmee was de combinatie van deze twee in de Kombinatie Schipholspoortunnel (KSS) de gewenste partner.

Winst
Achteraf bleek dat deze hoge winst hadden geboekt op het project. Veel was bespaard met inkoopkortingen. Kragten heeft de marktprijs nog geprobeerd te controleren, maar kreeg het gevoel dat de markt werd afgeschermd, omdat hij deze niet kon achterhalen.
Ook de toezichthouders die bij de 65 deelprojecten aanwezig waren, kregen geen volledig beeld van de inkoopkortingen. Overigens moest Kragten uit de media vernemen van de onregelmatigheden – hoge winsten en valse facturen om deze te verhullen – rond de Schipholtunnel.
“Scherpere regels over inkoopvoordelen en de winstverdeling”, is het advies van Kragten voor de invulling van innovatieve contracten met aannemers. “Je zou een basispercentage kunnen stellen. Als de winst hoger uitvalt, dan is de helft voor de opdrachtgever. Je beloont zo de creativiteit van de aannemer, maar profiteert ook zelf”, aldus de ontwerpteamvoorzitter.
Build for Life