Hoewel de minister ook positieve maatregelen aankondigde, zoals de uitbreiding van de knelpuntlijst met middengeschoolde beroepen en een snellere behandeling van dossiers, doet de beperking voor laaggeschoolden veel van dat positieve werk teniet.
"Zonder arbeidsmigratie krijgen de bouwbedrijven de vele bouwvacatures niet ingevuld. Meer nog, we verliezen welvaart in plaats van die te beschermen. Bedrijven die mensen te kort komen, kunnen minder werk verzetten, minder projecten opleveren, minder bouwen", zegt Caroline Deiteren van Embuild Vlaanderen.
"Bovendien zet dit de deur verder open voor meer detachering van buitenlandse werknemers. Dat is jammer, want als die mensen via arbeidsmigratie hier op de payroll zouden staan, zouden ze hier sociale zekerheidsbijdragen en belastingen betalen in plaats van in een ander land", aldus Deiteren.
Het recente OESO-rapport bevestigt dat de bouwsector enorm zwaar de arbeidskrapte voelt. Het probleem is acuut en structureel. Ook als het minder gaat, is de zoektocht naar technische en laaggeschoolde profielen penibel. Van de 17.425 bouwvacatures die de VDAB afgelopen jaar registreerde, staan er vandaag nog 6.119 open. Dat is meer dan een derde. Het gaat om een brede waaier van jobs van hooggeschoolden (werfleiders, tekenaars, landmeters,..) tot technische profielen (allerhande vakmensen: dakdekkers, schrijnwerkers, installateurs) en laaggeschoolden zoals ruwbouwarbeiders en wegenwerkers.
In de Vlaamse bouw werken vandaag meer dan 150.000 arbeidskrachten. Er komt een grote vervangingsvraag af op de sector door de vergrijzing. Tegen 2030 dient een vierde van het huidig bouwpersoneel te worden vervangen. Daarnaast neemt de komende jaren de vraag naar bouwpersoneel toe door o.a. de energietransitie en de verduurzaming van projecten. Maar volgens het OESO-rapport krimpt de komende jaren de totale arbeidsbevolking met 20.000 tot 30.000 mensen per jaar.
"Bouwvacatures krijg je over de hele lijn nog moeizaam ingevuld. Stilaan vormt elk bouwberoep een knelpunt zowel in Vlaanderen als in Europa. Daarom hechten onze bouwbedrijven steeds meer belang aan arbeidsmigratie van buiten de EU. Inburgeringstrajecten, snellere diploma-erkenning en meer huisvesting voor arbeidsmigranten zijn zaken die de aantrekkelijkheid van Vlaanderen kunnen verbeteren", besluiten Deiteren.