Algemeen

Bouwsector opgeschrikt door nieuwe schaduwboekhouding

De bouwsector is dinsdag geconfronteerd met een nieuwe schaduwboekhouding. Daarin zouden prijsafspraken in maart en november 2003 worden blootgelegd. Dat betekent dat de parlementaire enquête die in het jaar daarvoor werd afgerond geen definitief einde heeft gemaakt aan misstanden in de bouw.

De nieuwe documenten zijn afkomstig van bouwbedrijf Boender en Maasdam, een dochter van VolkerWessels. Maandagavond zijn deze afgeleverd bij het Ad Bos Collectief, de politieke partij van de klokkenluider die de bouwfraude in november 2001 aan het rollen bracht. Inmiddels beschikken ook enkele media over het dossier. "Iedereen wist wel dat de fraude nog niet voorbij was. Maar gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende zaken", aldus Ad Bos.

Dossiers
De mededingingsautoriteit NMa heeft de boekhouding van Boender en Maasdam ook in haar bezit. Volgens een woordvoerder kijkt de kartelwaakhond actief naar het dossier.

VolkerWessels
Moederbedrijf VolkerWessels zei in een reactie dat er intern geen meldingen van malversaties bekend zijn. Het bouwconcern heeft begin 2004 alle dossiers die betrekking hebben op de bouwfraude aan de NMa overhandigd. Koepelorganisatie Bouwend Nederland was niet direct beschikbaar voor een reactie.

Aanneemsommen
Uit de documenten van Boender en Maasdam zou blijken dat er afspraken zijn gemaakt over het verdelen van de werken bij een school in Middelharnis en de bouw van 23 woningen in Poortwijk.

Enkele procentpunten
Volgens Bos zijn de aanneemsommen na overleg met enkele procentpunten verhoogd. Een parlementaire enquêtecommissie heeft eind 2002 een hard oordeel geveld over de bouwfraude die Bos aan het licht had gebracht. In reactie daarop beloofde de bouwsector beterschap.

Zware straffen
"Als waar is dat na de parlementaire enquête nog bouwfraude is gepleegd, passen zware straffen", vindt PvdA-Tweede Kamerlid Staf Depla. Hij zegt dat frauderende bedrijven uitgesloten moeten worden van overheidsopdrachten en dat de verantwoordelijke managers strafrechtelijk vervolgd moeten worden.

'Meer zaken'
Volgens Depla blijkt uit een recent bericht van de belastingdienst ook dat er "meer zaken zijn dan we wisten". Ook zou onderzocht moeten worden of bij de parlementaire enquête meineed is gepleegd, toen gezegd werd dat bouwbedrijven een einde hadden gemaakt aan de bouwfraude.