Nieuwbouw

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat
Embuild Vlaanderen en Buildwise hebben op 6 december op de actiedag van de Green Deal Circulair Bouwen in Brugge de nieuwe tool ‘Circulair Gebouwd’ voorgesteld. Met dat nieuwe digitale instrument kunnen bouwpartners met concrete circulaire ambities hun project op maat realiseren. Want de vraag naar circulair bouwen groeit, maar het is niet altijd even makkelijk om dit in de praktijk te brengen. Wat houdt het concreet in, welke aspecten neem ik mee in mijn project en waar vind ik de juiste informatie en hulpmiddelen? De tool Circulair Gebouwd biedt een antwoord aan iedereen die aan een circulair bouwproject begint, van opdrachtgever tot het voltallige bouwteam. Deze tool diept circulaire ambities in detail uit en vult daarom de duurzaamheidstool van de Vlaamse overheid ‘GRO’ goed aan.

Circulair Gebouwd beantwoordt de vraag naar een duidelijk communicatiemiddel voor je circulaire ambities. Het is een framework dat alle aspecten in kaart brengt die van belang zijn bij het bedenken, ontwerpen en bouwen van een circulair en biobased bouwproject. En dat van bij het prille begin van het project zodat alle partijen van meet af aan op dezelfde lijn zitten. Je krijgt een uitgebreid overzicht van heel concrete maatregelen, acties, aandachtspunten die je kan selecteren om mee te nemen in je project om zo te beantwoorden aan je circulaire ambities. Jouw keuzes worden gevisualiseerd in een dashboard dat kan dienen als houvast en communicatiemiddel gedurende het project. Elk bouwproject is anders en kent een specifieke context, dus meet de tool geen absoluut niveau van circulariteit, maar het niveau waarop je je ambities waarmaakt. Zo blijft circulair bouwen haalbaar en realistisch.

Een mooi voorbeeld hiervan is het Living Lab van KULeuven in Gent. Het lijkt een gewoon rijhuis, maar vormt het prototype voor toekomstige vernieuwingsprojecten in de stad. Het living lab is zo ontworpen dat je gemakkelijk aanpassingen kan doen: van groepswoningbouw tot gevelrenovaties, het blijft allemaal mogelijk. De gekozen materialen zijn zoveel mogelijk hergebruikt en gerecycleerd. Zo is de isolatie deels gemaakt van gerecycleerd papier. Het gebouw is ook flexibel: het kan verplaatst worden in de stad, of van woning in kantoor veranderen. De tool ‘Circulair Gebouwd’ werd in het voorontwerp van het Living Lab gebruikt om de ambities rond demonteerbaarheid voor latere recyclage en hergebruik vast te leggen en verschillende ontwerpmogelijkheden te kunnen vergelijken.

Bouwpartners met circulaire ambities doen er goed aan de tool ‘Circulair Gebouwd’ te raadplegen. Die biedt het aanknopingspunt bij uitstek om van in het begin van het project de circulaire ambities gezamenlijk te vertalen naar concrete acties. Ontdek alles over de tool en circulair bouwen op de website www.circularbuilt.be *

“Binnen de sector is er nood aan de nieuwe tool ‘Circulair Gebouwd’. Want van in de ontwerpfase dienen opdrachtgevers, architecten, aannemers en het voltallige bouwteam bij het project betrokken te worden om de circulaire ambities waar te maken.


Bovendien sluit de tool naadloos aan bij GRO. Dat is de bestaande duurzaamheidstool voor bouwprojecten van de Vlaamse overheid. Waar GRO vandaag al werkt met een uitgebreide lijst aan criteria, kan je met ‘Circulair Gebouwd’ specifieker en helemaal op maat van je project aan de slag gaan”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.

* De website met gids en online tool werd ontwikkeld binnen het Interreg 2 Zeeën 2014 – 2020 project, Circular Biobased Construction Industry (CBCI).

Ook interessant