Algemeen

Bouwsector feliciteert regering met investeringsinspanningen

Naar jaarlijkse traditie hield de Vlaamse Regering op woensdag 16 januari een vruchtbaar overleg met de bouwsector in de schoot van het Vlaams Bouwoverlegcomité (VBOC). Voor het eerst werd het VBOC voorgezeten door Vlaams minister-president Kris Peeters, nadat hij eerder al aan het VBOC had deelgenomen als Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur. De Vlaamse Regering was verder vertegenwoordigd door de ministers Dirk Van Mechelen (ruimtelijke ordening en financiën en begroting), Marino Keulen (wonen, stadsvernieuwing en lokale besturen) en Hilde Crevits (openbare werken, leefmilieu en energie).

Aan de andere kant van de tafel zaten de sociale partners : de aannemersfederaties Vlaamse Confederatie Bouw en Bouwunie, de Belgische Vereniging van de Vastgoedsector (BVS) en twee van de drie werknemersorganisaties ACV-Bouw en Industrie, Algemene Centrale en ACLVB.

De Vlaamse Regering kreeg unaniem felicitaties van de bouwsector voor de zeer hoge realisatiegraad van het investeringsprogramma 2007, waar nagenoeg alle beschikbare investeringskredieten werden benut. Ook inzake betalingen is er momenteel geen achterstand.

Het investeringsprogramma 2008 is minstens even ambitieus : er is op de begroting 3,2 miljard EUR aan investeringskredieten ingeschreven. Daar bovenop komen de investeringen via het Financieringsfonds voor Eenmalige Uitgaven (125 miljoen EUR) en PPS (Publiek-Private Samenwerking) waarvan de programmatie steeds verder op kruissnelheid komt. Op dinsdag 15 januari heeft minister-president Kris Peeters hierover nog toelichting gegeven aan het Vlaams Parlement.

De Vlaamse Regering profileert zich aldus nadrukkelijk als een investeringsregering en maakt haar engagementen uit het regeerakkoord waar. Zij levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de tewerkstelling in de bouwsector en aan de welvaart en het welzijn in Vlaanderen.

Het VBOC overlegde tevens over het investeringsprogramma voor de waterzuiverings- en de rioleringsinfrastructuur, waar nog aanzienlijke inspanningen moeten geleverd worden om te voldoen aan de Europese richtlijnen. Minister Crevits beloofde aan de sector dat zij zowel naar Aquafin toe als naar de gemeentebesturen de nodige middelen en stimuli zal aanreiken om dit op het terrein te kunnen waarmaken.

Op het vlak van weginfrastructuur worden de budgetten stelselmatig uitgebreid, met het oog op een meer intensief onderhoud voor wegen en bruggen (inclusief vervangingsinvesteringen) en van nieuwe investeringen waar nodig (de zogenaamde "missing links"). Inzake waterwegen en kustverdediging werd afgesproken nog meer werk te maken van meerjarenprogrammatie ; er komt ook specifiek overleg tussen de waterbouwsector en de betrokken diensten en agentschappen van de Vlaamse overheid.

Om de kwaliteit van de PPS-projecten verder te verhogen zal een gemengde werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid en van de bouwsector, zich buigen over een aantal praktische problemen en hiervoor een aantal domeinoverschrijdende uitvoeringsprincipes opstellen. Het Vlaams Kenniscentrum PPS zal daarin samen met de PMV Participatiemaatschappij Vlaanderen het voortouw nemen.

Dit alles kadert in een geïntegreerde visie van de Vlaamse Regering om Vlaanderen verder uit te bouwen als logistieke regio binnen Europa. Dat is trouwens één van de belangrijke luiken in het sociaal-economisch plan "Vlaanderen in Actie". De bouwsector ging enthousiast in op een oproep van de minister-president om daar zeer actief aan mee te werken en zijn knowhow ter beschikking te stellen. Op 3 juli zal hierover een "atelier" bijeenkomen voor het uitdiepen van de Vlaamse toekomstvisie inzake logistiek en mobiliteit met 2020 als perspectief.

Minister Van Mechelen gaf toelichting over de herziening van het Ruimtelijke Structuurplan Vlaanderen en het decreet inzake ruimtelijke ordening. [Vrijdag aanstaande buigt de Vlaamse Regering zich over de krachtlijnen daarvan.]

Op het vlak van huisvesting zette minister Keulen in de verf dat de sociale huisvestingssector vorig jaar 4000 nieuwe woningen heeft gerealiseerd en 7000 renovaties. Daar bovenop komen de investeringen via PPS (de zogenaamde CBO-formule). Ook de particuliere sector wordt niet vergeten : de renovatiepremies zijn een zeer groot succes.

Ten slotte werd in het VBOC van gedachten gewisseld over de inspanningen van de Vlaamse Regering om het duurzaam bouwen en de investeringen in energiebesparing in woningen verder te stimuleren. De sector wees in het bijzonder op de bouwtechnische eisen die daarbij in acht moeten worden genomen.

Marc Dillen, Directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw
Build for Life