Architectuur

Bouwmeesterdebat – Een lofrede is geen debat

Het bouwmeesterdebat van vorige week in Antwerpen werd een lofrede in plaats van een debat. De panelleden maakten eensluidend duidelijk hoe belangrijk het bouwmeesterschap was voor de kwaliteit van de architectuur in Vlaanderen. Op zich hadden ze geen ongelijk, maar van een debat hadden we toch wat meer kritische reflecties verwacht. Het debat vond plaats in deSingel samen met de voorstelling van het Architectuurboek Vlaanderen en lokte veel architecten en architectuurliefhebbers.

De avond werd geopend door Wivina De Meester die destijds aan de wieg stond van het VAi, het architectuurjaarboek en het bouwmeesterschap. Zij speelde een niet te onderschatten rol in de opwaardering van het Vlaams architectuurlandschap. Zij toonde tijdens haar politieke loopbaan aan dat politici met een visie wel degelijk een wereld van verschil kunnen maken met betrekking tot de architecturale kwaliteit van onze regio. Zoals te verwachten was, benadrukte zij hoe belangrijk de rol is geweest van de verschillende bouwmeesters gedurende de afgelopen 15 jaar.

In het debat zelf zetelden Christoph Grafe (directeur VAi en hoofdredacteur van het Architectuurboek), Rob Cuyvers (decaan UHasselt), Leo Van Broeck (architect bij Bogdan & Van Broeck) en Tom Avermaete (hoogleraar TU Delft). Stuk voor stuk zijn dit mensen met een goed zicht op het architectuurbeleid in Vlaanderen. Maar het zijn vooral ook fervente voorstanders van het bouwmeesterschap die absoluut niet achter de intenties van de nieuwe Vlaamse regering staan. Zij verschilden dan ook op bijna geen enkel punt van mening. Alleen dan misschien wanneer het ging over het uitbreiden van één bouwmeester naar een team van vijf experts. Volgens Tom Avermaete een stap achteruit omdat we zo een architectuur krijgen van de grootste gemene deler. Volgens hem heb je één iemand nodig met een visie die het roer uitzet. Leo Van Broeck vond dat we de twee nodig hebben. Eén persoon die de lijnen uitzet, maar die kan terugvallen op een steuncomité. Vijf evenwaardige experts zag hij ook niet zitten, wat hij duidelijk maakte met de beste oneliner van de avond: “Een kameel is een renpaard ontworpen door een overlegcomité.”

Lees verder op Architectura

Ook interessant