Algemeen

Bouwers communiceren beter

Een karwei aannemen is blijkbaar moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt!
Natuurlijk is deze budgetoverschrijding een blamage voor de commissie. Maar ze bevinden zich in goed gezelschap: heel Den Haag overschrijdt dezer dagen het budget, want twee keer verkiezingen in één jaar plus alle wachtgelden voor de straks werkloze ministers, staatssecretarissen en kamerleden...daar gaan u en ik volgend jaar weer voor overwerken.
Overigens wordt in de media (zelfs in Cobouw) voortdurend gesproken over de 'commissie bouwfraude'. Dat is raar, omdat deze term ervan uitgaat dat fraude bij de bouw hoort zoals cement bij een baksteen. En dat terwijl er in dit land niet één journalist te vinden is die
Folkert van der G. durft te omschrijven als de moordenaar van Pim Fortuyn. Waarom niet? Omdat onze dierenvriend met mensenbloed aan zijn handen nog niet veroordeeld is. En stel je voor dat hij of zijn advocaat zou lezen dat bepaalde journalisten hem al wél publiekelijk veroordeeld hebben, dan hervat Folkert onmiddellijk zijn hongerstaking. De Commissie voor de Rechten van de Mens is nog wel het minste gezelschap dat er straks met de haren bijgesleept wordt.
Raar dus dat wel alle journalisten en politici spreken over het rapport van de commissie bouwfraude. Ik niet!
U denkt misschien dat deze subtiliteiten niet van zeer groot belang zijn? Fout! Als het gaat om imago en uitstraling tellen dit soort dingen wel degelijk. Een voorbeeld uit een geheel andere sector is de strijd die door allerlei actiegroepen gevoerd wordt tegen genetisch gemodificeerd voedsel, het liefst door hen aangeduid als Frankenstein Food. Tegenwoordig spreken alle media in hun berichtgeving over 'genetische gemanipuleerd' voedsel. Dat is een enorme overwinning van de actievoerders, want in de term 'gemanipuleerd' zit een hele negatieve klank. Dus zegt een tegenstander doodleuk: “Ik vind dat er een objectief debat moet komen over gemanipuleerd voedsel.” De enige die hier gemanipuleerd wordt bent u, de lezer!
Columnisten zijn vaak iets duidelijker in hun woordkeus.

Zo spreekt Youp van ’t Hek in NRC Handelsblad inmiddels over 'hoerenloper Ad Bos'.
Frits Wester van het RTL Nieuws had uit nieuwsgierigheid naar Yab Yum gebeld om te vragen wat Ad Bos en zijn gast voor bijna 20.000 gulden allemaal hadden meegemaakt in dit fraaie grachtenpand. “Daar kunt u zich geen voorstelling van maken, meneer Wester,” luidde het antwoord. Ik hoop dat mevrouw Bos net zo gelachen heeft als ik.
Intussen heb ik maar eens gebeld met de Griffie van de Tweede Kamer om te horen of de geplande publicatiedatum van het
bouwrapport van 12 december aanstaande nog steeds doorgaat. Het lijkt er wel op, al moeten de dames en heren inmiddels allemaal weer druk op het verkiezingspad. Kosten noch kiezer worden immers gespaard. Onder de Haagse kaasstolp overheerst inmiddels de bezorgdheid dat het hele rapport van de commissie als een nachtkaarsje uitgaat.
En dat voor al dat geld: 315.000 euro extra betekent een totaalbudget van rond de twee miljoen euro. Allemaal om 'een standje' uit te delen in de woorden van Elco Brinkman.
Gelukkig worden er ook nog complimentjes uitgedeeld. Aan Heijmans bijvoorbeeld: dit bedrijf kreeg onlangs in het Okura Hotel de welverdiende Sijthofprijs voor het beste jaarverslag. Proficiat! (Over fraude gesproken: u moet de Japanse eigenaren eens vragen waarom het Okura Hotel precies op die plek staat.)
Meer complimenten: het financiële blad FEM/De Week gaf Ballast Nedam een rapportcijfer 9 voor het jaarverslag. "De bouwenquête," aldus de redactie van FEM/De Week," wekt de indruk dat de bouw weinig transparant is, maar de sector communiceert het best met de aandeelhouders over het beleid en strategie."
En de ICT branche - tot voor zeer kort de lieveling van iedere belegger - scoort het laagst! U ziet, er is toch nog rechtvaardigheid. FEM/De Week legt ook nog uit wat dit betekent: bedrijven die beter communiceren, lijken betere financiële resultaten te boeken. Ook de omzetgroei is bij deze bedrijven sterker. De beloning van een hogere beurskoers ligt eveneens in het verschiet, zo meldt het gezaghebbende blad. Eind goed, al goed!
Build for Life