Nieuwbouw

Bouwen met de natuur is ideaal Nederlands exportproduct

Nederland moet kapitaliseren op de expertise die het heeft op het gebied van `bouwen met de natuur`. Aan het woord is Ronald Waterman, waterbouwkundige uit Delft. Volgens Waterman levert bouwen met de natuur opdrachten op voor ingenieursbureaus, de grote baggeraars en de baggerschepenwerf IHC Merwede.

Waterman stelt dat vooral gefocust moet worden op de kwetsbare, dichtbevolkte, laaggelegen kust- en deltagebieden. Geen kleine markt dus, er zijn immers veel van deze gebieden. Bouwen met de natuur draait vooral om de elementen wind, water, planten en kleine zeedieren en om het verplaatsen, afzetten en binden van materiaal. Kortom: een combinatie van fysieke en biologische processen waarbij menselijke interventie beperkt blijft tot hier en daar wat zand opspuiten. Natuurlijke processen voltooien het werk. Het resultaat is een stabiele grotendeels zachte kustbescherming, de harde elementen blijven voorbehouden tot die plekken waar erosie hard toeslaat. Het is een relatief goedkope manier van kustbescherming die hoge opbrengsten genereert.

Waterman ziet tevens grote mogelijkheden voor nieuwe stedelijke ontwikkelingen, recreatie en landschapsverbetering. Het verminderen van zout kwel in het achterland en de verbetering van de drinkwatervoorziening is er ook mee mogelijk.

Gebaseerd op: Cobouw