Nieuwbouw

Bouwen mag niet meer zonder regenwaterput

Wie een nieuwbouwwoning wil optrekken of zijn stulpje wil herbouwen, is tegenwoordig verplicht een regenwaterput te plaatsen. Dat is het gevolg van het besluit dat de Vlaamse regering op 19 juni 1999 nam. Onze jurist verduidelijkt even wat dit concreet betekent.

De bewuste bouwverordening is van toepassing op het bouwen of herbouwen van eengezinswoningen. Concreet stelt ze dat enkel een stedenbouwkundige vergunning kan afgeleverd worden wanneer op de bouwplannen de precieze ligging van de regenwaterput is aangegeven. De hemelwaterput dient ook geplaatst te zijn voordat de woning in gebruik kan worden genomen.

Voorwaarden
De regenwaterput dient zelf ook aan enkele voorwaarden te voldoen. Zo moet hij een minimum inhoud van 3.000 liter hebben. Verder moet hij minstens het regenwater dat op de helft van het dakoppervlak neerslaat, ontvangen.

Daarnaast dient er een pomp op de put aangesloten te zijn en moet de overloop aangesloten zijn op bijvoorbeeld een gracht, een oppervlaktewater of een regenwaterafvoer van de openbare riolering. Als deze voorzieningen niet aanwezig zijn, dan moet de overloop worden aangesloten op het openbare rioleringsnet.

Uitzonderingen
Zoals gebruikelijk zijn er ook hier uitzonderingen op de regel. Een regenwaterput is niet nodig wanneer je bouwt op een perceel met een oppervlakte van minder dan 3 are. Verder ook niet wanneer je van plan bent een eengezinswoning op te richten in de vorm van een gesloten bebouwing waarbij:

a) de beide zijgevels van de woning opgericht zullen worden op deze zijdelingse perceelsgrenzen en
b) de woning een gevelbreedte zal hebben van minder dan 6 meter en dit langs de straatzijde.