Verbouwen

Bouwbedrijven zetten hun hoop op de renovatiemarkt

2012 zal voor de bouw een minder goed jaar zijn dan 2011. De bouwbedrijven baseren deze uitspraak op de vaststelling dat hun orderboekjes nu moeilijker gevuld geraken. Vooral de nieuwbouw zit in het slop. De verwachtingen voor het aantal renovatie-opdrachten zijn beter. Dit blijkt uit de enquête die Bouwunie begin februari afnam bij een representatief staal van 450 bouwkmo.

Aan de vooravond van Batibouw maakt Bouwunie graag een actuele stand van zaken voor de bouwconjunctuur op. De bouwbarometer die Bouwunie elk kwartaal publiceert, maakte immers in het vierde kwartaal van 2011 een dramatische duik tot 95,8 punten, ver onder de gezonde grens van 100 punten en meteen een spijtig laagterecord. Maar waar staan we twee maanden later? Uit de enquête die Bouwunie tussentijds organiseerde bij de leden-bouwbedrijven blijkt dat het pessimisme blijft. De bouwbedrijven gaan er van uit dat 2012 een minder goed jaar wordt dan 2011.

Verwachtingen van de bouwbedrijven voor hun werkvolume voor midden en najaar 2012, per marktsegment
(indien van toepassing op het eigen bedrijf)


52% van de aannemers verwacht een daling tot sterke daling voor de nieuwbouw van woningen.
Ook de evolutie van het aantal afgeleverde bouwvergunningen maakt duidelijk dat de verwachtingen voor de woningbouw in 2012 erg mager zijn. De meest recente cijfers van de Afdeling Statistiek van de FOD Economie lopen tot en met september 2011 en tonen dat er in de eerste 9 maanden van dit jaar maar liefst 22% minder vergunningen zijn afgeleverd dan in dezelfde periode van vorig jaar, toen we weliswaar een kunstmatige piek in het aantal afgeleverde vergunningen hadden dankzij de relancemaatregelen van de federale regering, maar ook 8% minder dan in het crisisjaar 2009 (zie bijgevoegde grafiek). 31.907 afgeleverde vergunningen voor nieuwe woningen is het laagste aantal van de jongste 13 jaar. De dip na het aflopen van de ondersteuningsmaatregelen was verwacht, maar wordt nu versterkt door de economische situatie.

De renovatie-opdrachten lopen wel beter. Hiervoor verwacht 19% een stijging en 27% een daling. Investeren in het verhogen van het comfort en de energie-efficiëntie van de eigen woning brengt nog altijd op en het gaat om zekere opbrengsten.

Ook voor de nieuwbouw en de renovatie van niet-residentiële gebouwen verwachten de bouwbedrijven eerder een daling dan een stijging. En zelfs de overheidsopdrachten blijven achterwege. We zitten nog in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen waarin traditioneel meer lokale investeringen gebeuren maar we zitten op het einde van die periode, de pre-electorale investeringspiek is minder groot dan anders én het Dexia-debacle beperkt de mogelijkheden. Bouwunie hoopt alvast dat de besparingen en hervormingen door de federale en de gewestelijke overheden het investeringsbeleid niet aantasten en dus de economie voldoende zuurstof blijven geven.

Ook interessant