Nieuwbouw

Bouwinvesteringen kunnen economie 0,5% doen groeien

De Vlaamse regering ging voor 2012 aanvankelijk uit van een economische groei van 1,6%. Maar zij raamt die groei nu slechts op 0,3% en wil daarom 500 miljoen euro besparen. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) dringt erop aan zeker niet te bezuinigen op investeringen in bouwwerken, milieuprojecten, energiebesparing en hernieuwbare energie. De impact van deze activiteiten op de Vlaamse economie is de laatste jaren fors toegenomen. Zij worden dit jaar al zwaar aangetast door federale besparingen. Als nu ook de Vlaamse regering op deze investeringen gaat besparen, dreigt de economische groei nog lager uit te vallen. Als zij integendeel volop blijft investeren in de bouw, zal zij de groei terug tot meer dan 0,5% kunnen opkrikken.

Op dit ogenblik zijn de gemeenten nog de belangrijkste publieke opdrachtgever met een aandeel van ongeveer 50% van al de overheidsinvesteringen. Maar op 14 oktober zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De VCB verwacht dan ook dat de gemeentelijke investeringen al vanaf de tweede helft van dit jaar zullen afnemen en vanaf 2013 zelfs fors zullen dalen. Doordat de federale regering intussen haar fiscale tegemoetkomingen voor energiebesparende investeringen sterk heeft afgebouwd, wordt de bouw meer dan ooit afhankelijk van de investeringen die de Vlaamse overheid dit jaar zal doen uitvoeren.

De Vlaamse regering moet het voorbeeld geven. Zij moet blijvend investeren in projecten die een duurzame groei ondersteunen. Minister-president Kris Peeters sprak over de afschaffing van sommige subsidies. Maar het zou helemaal verkeerd zijn de premies en andere tegemoetkomingen af te schaffen of te verminderen die de Vlaamse regering nu nog uitgeeft voor investeringen in energiebesparing of hernieuwbare energie. Want uiteindelijk zullen deze investeringen onze afhankelijkheid van de invoer van fossiele brandstoffen sterk verminderen, onze handelsbalans verbeteren en dus onze economie versterken. De Vlaamse regering moet minstens een deel van de fiscale steunmaatregelen overnemen die de federale regering heeft stopgezet. Ook de particulieren die plots de fiscale steunmaatregelen zagen wegvallen waarop ze voor hun woning hadden gerekend, vragen hiernaar.

Het zou ook verkeerd zijn terug te beknibbelen op infrastructuurwerken en op investeringen in onder meer scholen, ziekenhuizen en rusthuizen. Jarenlang heeft de overheid te weinig in haar eigen patrimonium geïnvesteerd. Besparen op dergelijke investeringen creëert een belangrijke ‘verdoken’ schuld. De slechte staat van het infrastructuur- en gebouwenpatrimonium van de Vlaamse overheid is daar het bewijs van. Op verschillende domeinen zijn nu inhaaloperaties nodig die geen enkel uitstel meer toelaten.

De VCB schaart zich dus achter het pleidooi van Voka om niet op de gewestmateries te besparen omdat zij de kern van de economie uitmaken, maar om vooral te besparen op de gemeenschapsmateries omdat die het grootste deel van de Vlaamse overheidsmiddelen opslorpen en omdat in deze materies de meeste besparingen mogelijk zijn.

Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB: “Investeringen in duurzame bouwprojecten vormen een sterke hefboom voor de Vlaamse economie. Die hefboom is de laatste jaren almaar groter geworden. Dat blijkt onder meer uit het stijgend aantal jobs in de bouwbedrijven. Die zijn de laatste vijf jaar met ongeveer 10.000 toegenomen. En terwijl vroeger elke job in de bouwbedrijven een halve job in bouwverwante bedrijven teweegbracht, brengt nu elke job in de bouwbedrijven meer dan één job teweeg in de bouwverwante sectoren. Zopas heeft de VDAB bekend gemaakt dat de daling van het aantal werkzoekenden momenteel vertraagt. Door de bouw te stimuleren kan de Vlaamse regering de werkloosheid opnieuw sneller terugdringen.

Als het goed gaat in de bouwbedrijven, heeft dit meer dan voorheen een positief effect op de milieu- en de energiesector en op al de aanverwante leveranciers en producenten. De Vlaamse regering mag de bouw-, milieu- en energiecluster als motor van de Vlaamse economie niet onderuit halen. Precies door de bouw te blijven steunen kan de Vlaamse regering aan het algemeen investeringsklimaat een positieve wending geven. Burgers krijgen dan terug zin om te investeren in een eigen duurzame nieuwe woning of woningrenovatie. Op die manier komt de binnenlandse vraag weer op gang en zal het mogelijk worden de groei nog dit jaar op te krikken boven de 0,3% die momenteel wordt verwacht, naar meer dan 0,5%.”

Ook interessant