Nieuwbouw

Bouwbedrijven gaan onder kostprijs aan de slag

Bouwbedrijven gaan uit wanhoop onder de kostprijs aan de slag en maken elkaar daardoor kapot. Dat concludeert Ben Bleumer, regiobestuurder bij FNV Bouw. Grote spelers zoals bouwbedrijf Heijmans drukken kleinere spelers uit de markt door ook opdrachten met een geringe omvang te accepteren.

Afgelopen week gingen twee middelgrote bouwbedrijven failliet, Midreth uit Mijdrecht met 125 werknemers en Heddes te Hoorn met 325 medewerkers. Heddes lijdt onder een miljoenenclaim van de gemeente Hoorn vanwege het instorten in 2011 van de toneeltoren van de schouwburg. Midreth kreeg het zwaar nadat het de bouw van het Dirk Scheringa museum moest stilleggen vanwege het faillissement van de bank DSB. De saneringen bij Midreth en Heddes mochten niet baten. In oktober ontving Midreth een miljoeneninjectie van investeerders.

John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw, meent dat de genadeslag wordt gegeven door banken. Zelf zijn ze met miljardensteun van de overheid in leven gehouden, maar ze zijn niet bereid om bouwbedrijven te redden. Ondertussen dringen de hogere prijzen voor grondstoffen door tot de bouwsector.

Gebaseerd op: Trouw