Verbouwen

BouwForum 2023 opent de werven voor de verkiezingen van 2024

BouwForum 2023 opent de werven voor de verkiezingen van 2024
Het BouwForum van bouwfederatie Embuild knoopt opnieuw aan met Batibouw en zal plaatsvinden op vrijdag 17 maart in de voormiddag (10u deuren open, 11u start BouwForum, einde rond 12u20) in paleis 10 van Brussels Expo. Onder het thema “Verkiezingen 2024: Embuild opent de werven” zullen onderwerpen zoals betaalbare en duurzame woningen, digitalisering en automatisering in de bouw, aantrekkelijke bouwjobs en de nood aan meer overheidsinvesteringen aan bod komen.

Dankzij de Gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch en verschillende andere interessante sprekers, zoals Hélène de Troostembergh (BuildUp), Karel Baert (Febelfin), Gianni De Vlaminck (ABVV), Olivier Vandooren (BuildWise), … belooft dit Forum opnieuw een boeiend en leerrijk event te worden.

Vier thema’s staan daarbij centraal. Zo gaat Embuild resoluut voor meer overheidsinvesteringen. Dat is nodig, gezien de ambitieuze klimaatdoelstellingen die Europa ons oplegt. Het betekent meteen ook een pak extra werk voor de bouw- en installatiebedrijven. En over werk gesproken: onze sector moet dringend aantrekkelijker worden om mensen aan te trekken. Het aantal openstaande vacatures schommelt al jaren tussen de 10.000 en 20.000, het probleem is structureel. Embuild heeft tal van goed werkende imagocampagnes lopen, maar we gaan nog een tandje moeten bijsteken en nog duidelijker aantonen dat de bouw properder, veiliger, technischer en minder zwaar is geworden.

Daarnaast moet de bouw alles op alles zetten om werk te maken van betaalbare en duurzame woningen. Dat vraagt natuurlijk ook de nodige beleidsondersteuning. Een laatste prioriteit betreft de digitalisering en de industrialisering van onze sector. Beide zullen niet alleen de productiviteit van de sector verhogen, ze zijn ook onontbeerlijk anno 2023, te meer omdat we zeker op het vlak van digitalisering een inhaaloperatie moeten ondergaan ten opzichte van onze buurlanden.

Zoals steeds nodigen we u na de plenaire sessie graag uit voor een netwerkmoment met walking dinner. Inschrijven kan nog via https://www.bouwforumconstruction.be/. Op deze website vind je trouwens alle details van het programma en de sprekers.

BouwForum 2023 opent de werven voor de verkiezingen van 2024

Ook interessant