Algemeen

Bouw zet innovatieve projecten in de etalage

De goede voorbeelden van vernieuwingen in de bouwsector staan vanaf vandaag in de BouwEtalage. Deze nieuwe website biedt opdrachtgevers en opdrachtnemers de mogelijkheid kennis te nemen van innovatieve projecten van koplopers in de bouw. Deze goede voorbeelden kunnen als inspiratiebron dienen voor anderen die zich willen oriënteren op de mogelijkheden van vernieuwing.

De BouwEtalage maakt deel uit van het Vernieuwingsoffensief Bouw van de Regieraad Bouw en wordt ondersteund door PSIBouw. Met de website wordt ingespeeld op de ervaring in andere landen, dat een cultuuromslag kan worden versneld door goede praktijkvoorbeelden een brede bekendheid te geven. De website omvat nu 20 projecten en die hoeveelheid neemt gestaag toe. Dat komt omdat bouwbedrijven en opdrachtgevers zelf op een eenvoudige manier eigen projecten via de website kunnen aanmelden. De Regieraad en PSIBouw zullen hieruit projecten selecteren die dienen als schoolvoorbeelden. Deze krijgen een prominente plaats op de website, voorzien van commentaar en aanbevelingen van beide organisaties. De Regieraad en PSIBouw hebben geconstateerd dat er in de bouw al veel aan vernieuwing wordt gedaan, maar dat de resultaten daarvan lang niet altijd goed zichtbaar zijn. De website www.debouwetalage.nl maakt deze informatie nu in één klap toegankelijk voor iedereen in de sector.

Opdrachtgevers en opdrachtnemers die hun projectinformatie aanmelden voor de website, stellen hun kennis en ervaring beschikbaar aan collega's. Daarbij gaat het niet alleen om de voorbeeldfunctie, ook de geleerde lessen worden gedeeld. Hierdoor hoeven anderen niet opnieuw het wiel uit te vinden of in dezelfde valkuilen te trappen. Op deze manier draagt de website bij aan het lerend vermogen van de bouw en aan een versnelling van het vernieuwingsproces. Voor de opzet en het beheer van de BouwEtalage werken de Regieraad en PSIBouw nauw samen met de stichting Traverse, een onafhankelijk kennisplatform waarin onder meer TNO, CUR, Delft Cluster en ONRI participeren.

De Regieraad Bouw is in het leven geroepen om de noodzakelijke vernieuwingen in de bouw op gang te brengen, de verhoudingen te normaliseren en het onderlinge vertrouwen te herstellen. PSIBouw is de werkplaats voor het Nederlandse netwerk van vernieuwers in de bouw en werkt aan een transitie van de sector en vernieuwing van de kennisinfrastructuur.
Build for Life