Duurzaam Bouwen

Bouw van London Array-windpark kan doorgaan

De bouw van het windpark London Array kan na lange vertraging binnenkort beginnen. London Array wordt gebouwd in de monding van de Theems, ongeveer 20 kilometer uit de kust van Kent en East-Anglia. Het is het grootste offshore windpark ter wereld.

London Array zal bestaan uit 175 windmolens met een uiteindelijke capaciteit van 1 gigawatt, genoeg voor een kwart van alle huizen in Groot-Londen. De eerste fase voor 650 megawatt moet in 2012 van start gaan. De aanleg van London Array leek vorig jaar vast te zullen lopen toen zowel Shell als BP zich uit het project terugtrokken. Uiteindelijk wist men toch nieuwe investeerders aan te trekken, die voor de eerste fase samen ruim 2,1 miljard euro zullen inbrengen. Van dit bedrag wordt de helft geleverd door het Deense opwekkingsbedrijf Dong Energy. Het Duitse E.On levert 30% en Masdar uit Abu Dhabi levert de overige 20%. De eerste voorbereidende werkzaamheden op het land zullen dit jaar beginnen. In 2011 start Siemens met de bouw van de molens.

Groot-Brittannië is momenteel de grootste opwekker van windenergie ter wereld. London Array maakt het mogelijk die leidende positie te behouden, aldus minister voor energie en klimaatverandering Ed Miliband. Daarnaast vermindert het windpark de afhankelijkheid van gas uit het buitenland.

Gebaseerd op: Cobouw