Algemeen

Bouw onderschat risico’s kwartsstof’

De kennis bij bouwvakkers van de gevaren van kwartsstof schiet nog altijd schromelijk tekort.

FNV Bouw constateert dat de kennis bij bouwvakkers van de gevaren van kwartsstof nog altijd schromelijk tekortschiet. De vakbond juicht het dan ook toe dat dit jaar een nieuwe kwartscampagne van start gaat.

Een breed opgezette voorlichtingsactie moet er toe leiden dat eind volgend jaar 90 procent van de werknemers die met kwartshoudende materialen werkt, weet welke risico’s daaraan verbonden zijn.
Werkgeversorganisaties, vakbonden en de overheid tasten daarvoor flink in de buidel. De kwartscampagne maakt onderdeel uit van het arboconvenant bouw, waarmee 7,3 miljoen euro is gemoeid. Kwarts komt voor in bouwstoffen als beton, kalkzandsteen, cellenbeton, gips en baksteen. Bij bewerking van deze materialen komt stof vrij die bij inademing kan leiden tot stoflongen (silicose) of zelfs longkanker.
Uit recent onderzoek is gebleken dat waarschijnlijk 10 procent van de bouwvakkers blootgesteld wordt aan een te hoge concentratie kwartsstof. Tot voor kort ging men er nog vanuit dat dat voor minder dan 1 procent van de werknemers in de bouw gold.

Winnen
Volgens vice-voorzitter J. Kerstens van FNV Bouw alle reden dus om de werknemers te wijzen op de gevaren. “Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat een grote groep zich niet bewust is van de risico’s”, zegt Kerstens. “Er is nog een hoop te winnen.” Vijf arbovoorlichters zijn vorige maand op pad gestuurd om stratenmakers, voegers en andere risicogroepen met de neus op de feiten te drukken. “De bekendheid van de gevaren van kwarts moet echt omhoog.”
Ander doel van de campagne is te komen tot veiliger werktuig, zegt Kerstens. Veel elektrisch handgereedschap om kwartshoudende materialen te bewerken blijkt juist gevaarlijk. “We streven naar apparaten die meer bescherming bieden tegen kwartsstof. Eind 2005 moet 90 procent van het gereedschap dat op dat gebied op de markt komt, een stuk veiliger zijn.”
Als het aan Kerstens ligt wordt na afloop van de convenantperiode bekeken of er nieuwe maatregelen nodig zijn in de strijd tegen kwarts. Een verbod op alle kwartshoudende materialen lijkt hem op korte termijn niet haalbaar. Maar uitsluiten dat er nooit een verbod komt kan hij niet. “Het onderzoek naar kwarts gaat door, je weet dus nooit hoe het loopt. Asbest is immers ook niet van de ene op de andere dag verboden.”
Build for Life