Nieuwbouw

Bouw krijgt eigen ombudsman voor aanbestedingszaken

De zeven grootste bouwbedrijven van Nederland, ProRail en Rijkswaterstaat hebben besloten dat de bouw een eigen ombudsman voor aanbestedingszaken krijgt. De komst van de ombudsman maakt deel uit van de afspraken die gemaakt zijn in de TopConferentie. `Na de zomer gaat een forum aan de slag`, zegt voorzitter Leen van Dijke van de TopConferentie. `Het plan is begin volgend jaar te komen met een ombudsman, iemand met prestige en een eigen adres om klachten neer te leggen.`

Het overleg tussen de bouwbedrijven, ProRail en Rijkswaterstaat heeft na twee jaar geleid tot acht concrete punten ter verbetering van het aanbestedingsklimaat. De kernzaken zijn gunning op basis van reële prijzen en de invoering van uniforme ramingen. Om financiële en emotionele overlast terug te dringen is onder meer besloten tot een uniforme terugtrekregeling als de aannemer onbedoeld een te lage prijs heeft afgegeven.

De TopConferentie-deelnemers willen het gunnen op basis van reële prijzen de kans geven zich komende jaren te bewijzen. De bouwbedrijven hebben in principe toegezegd tot en met 2012 de op de nieuwe manier tot stand gekomen gunningen niet via hun juristen aan te vechten. Als er conflicten ontstaan, gaan deze naar de nog te benoemen ombudsman.

Gebaseerd op: Cobouw