Bouw klaar om mee te werken aan federaal relanceplan

  BE   1 februari 2021 Bron: Confederatie Bouw
Bouw klaar om mee te werken aan federaal relanceplan
De Confederatie Bouw is op het eerste zicht tevreden met het federaal relanceplan en de daarin gekozen projecten. Dat plan bevat een mooi arsenaal aan bouwgerelateerde investeringen waarop de sectororganisatie had aangedrongen bij de federale regering. Wel blijft het voor bepaalde projecten nog wachten op concrete plannen. “Sowieso wil en kan de bouw een belangrijke partner zijn in dit relanceverhaal”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

De federale regering heeft een akkoord over de lijst met projecten die ze wil financieren met geld uit het Europese relancefonds. Europa raakte het in de zomer eens over een Europees herstelfonds van meer dan 750 miljard euro. Ons land krijgt daarvan 5,95 miljard, waarvan 1,25 miljard voor het federale niveau. De lidstaten moeten hun nationale relanceplannen in april voorleggen aan de Europese Commissie, maar de federale regering maakt nu al haar projecten bekend. Zo gaan volgende bedragen naar bouwgerelateerde projecten:

offshore windenergiezone en interconnecties100 mln
vervoer van CO2 en H295 mln
spoorwegnet365 mln
elektrische laadpalen 30 mln
renovatie van het overheidsgebouwenpark 170 mln
Beliris (investeren in Brusselse openbare ruimte)50 mln
open militaire campussen100 mln


De Confederatie Bouw is op het eerste zicht tevreden met deze federale relance-uitgaven. Op papier zijn veel van deze investeringen gunstig voor de bouw, zoals de investeringen in het spoorwegnet en de renovatie van de overheidsgebouwen. Voor andere investeringen blijft het echter nog wachten op de concrete plannen om het bouwgedeelte ervan exact te kunnen bepalen. “De federale regering lijkt, overigens terecht, op onze sector te rekenen als belangrijke relance-actor. De bouw is er klaar voor om ons land in een nieuw kleed te steken en heeft bovendien een belangrijk multiplicator-effect naar andere sectoren van de economie”, weet gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo