Algemeen

Bouw geeft impuls voor innovatie

Steeds meer is de samenwerking tussen bouw en industrie een echte motor voor innovatie. Dat blijkt uit het BouwForum “Construction meets Industry” dat de Confederatie Bouw organiseert op de eerste dag van Batibouw. “De industrialisering van de bouw zit in een echte stroomversnelling”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Innovatie is van cruciaal belang om de uitdagingen aan te gaan qua bouwkost, bevolkingstoename en strengere energienormen.”

Kostenbeheersing is misschien wel de best mogelijke motor van innovatie. Er is vandaag nood aan materialen waarmee we sneller en goedkoper kunnen bouwen. Dat betekent dus lichtere producten, met een snellere droogtijd die gemakkelijk te transporteren zijn. We zien ook een verschuiving van activiteiten van de werf naar atelier of workshop. Door de nauwkeurigheid bij assemblage vermindert de kans op fouten en ook de productietijd.

Europa vraagt dat wij tegen 2020 woningen bouwen die bijna geen energie meer verbruiken. Dit heeft een grote impact op de manier waarop wij bouwen en vereist dus een doorgedreven vorm van innovatie op het vlak van materialen, technieken en productieprocessen. Daarnaast moeten we ons voorbereiden op een sterke groei van de woonbehoeften voor een bevolking die tegelijk heel jong en vergrijzend zal zijn. We moeten meer en compacter bouwen. Ook dit zal een specifieke aanpak vereisen.

Om al deze uitdagingen tot een goed einde te brengen is een nauwe samenwerking tussen de verschillende bouwpartners van cruciaal belang. Aannemers, architecten, studiebureaus en materiaalproducenten gaan dag in dag uit de uitdaging aan om te bouwen in deze steeds complexer wordende omgeving. Onderzoeksinstellingen zoals het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) of het Opzoekingscentrum voor de wegenbouw (OCW) zullen in de toekomst ook alleen maar aan belang winnen.

Robert de Mûelenaere: “We bouwen steeds sneller, complexer, duurzamer én goedkoper. Bouwbedrijven beleven deze realiteit elke dag op hun werven. Door de strengere regelgeving en de druk op de winstmarges zijn bouwbedrijven dus vragende partij voor meer innovatie. Deze impuls vanop het terrein zal steeds groter worden en niet alleen de bouw, maar ook de industrie kan hier zijn voordeel uit halen.”
Build for Life