Algemeen

Bouw fietsbrug over kanaal Turnhout-Schoten gestart

Vrijdag 9 december gaf gedeputeerde Inga Verhaert in aanwezigheid van burgemeester Francis Stijnen de eerste spadesteek voor de aanleg van de nieuwe fietsbrug over het Kanaal Turnhout-Schoten. "Deze nieuwe brug zal de ontbrekende schakel met de fiets-o-strade Herentals-Turnhout wegwerken en een duurzame ontsluiting van de geplande woongebieden Begijneveldekens en Heizijdse Velden met de stationsomgeving bieden", zegt gedeputeerde voor Mobiliteit Inga Verhaert.

De fietsbrug vormt de verbinding tussen drie grote fietspaden: het Bels Lijntje, de fiets-o-strade langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en de fiets-o-strade Herentals-Turnhout. Daarom wordt ze grotendeels betaald door de provincie Antwerpen. Het gaat om een stalen boogbrug van 46 meter lang. De onderdelen worden in Gent gebouwd om later over het kanaal naar de werfplaats verscheept te worden.

De aanleg van de brug gebeurt door de provincie Antwerpen in samenwerking met de stad Turnhout. De totale kosten worden geraamd op 1,6 miljoen euro. Hiervan financiert de provincie 1,2 miljoen euro. De stad Turnhout investeert 400 000 euro waarvan 30 % gesubsidieerd wordt door Europa.



Planning

De voorbereidende werken zijn gestart op 28 november met het rooien van de bomen op de bestaande talud en een deel aan beide kanten van de kanaaldijk. Daarna komen de grondwerken om de hellingen naar de fietsbrug de juiste vorm en hoogte te geven. Om de boten vlot onder de brug te laten passeren, moet de berm voor de nieuwe fietsbrug namelijk hoger liggen dan de huidige spoorbermen.

Vanaf januari-februari 2012 start de aannemer met de betonfunderingen aan het kanaal terwijl de onderdelen in Gent gebouwd worden. De juiste timing hangt uiteraard sterk samen met de strengheid van de winter. Nadat de onderdelen vanuit Gent over het kanaal verscheept zijn, wordt de stalen voetgangers- en fietsbrug op een werfzone langs de kanaaloever gemonteerd. Tijdens deze fase zal de kanaaldijk meestal gewoon gebruikt kunnen worden door wandelaars. In april-mei 2012 zal de brug van de werfzone op zijn definitieve plaats over het kanaal gehesen worden. De brug zal dan einde 2012 gebruikt kunnen worden.

Ontwerp

De stad Turnhout gunde de opdracht voor het ontwerp van de brug en zijn omgeving aan ARCADIS. Zij werkten drie scenario's uit, waarbij telkens rekening werd gehouden met alle voorwaarden. Zo moest de brug voldoende hoog zijn voor het scheepvaartverkeer, terwijl de hellingen aan beide kanten toch vlot toegankelijk bleven voor de fietser. Na grondig overleg met alle betrokkenen viel de keuze op een elegante stalen boogbrug haaks op het kanaal. Algemene aannemingen Louis Mols zal de werken uitvoeren.
Build for Life