Duurzaam Bouwen

Bouw energiezuinig en je verdient geld

De vraag is niet langer of je energiezuinig bouwt of verbouwt maar hoe ver je daarin kan en wil gaan. Bouwunie raadt bouwlustigen alvast aan om energiezuiniger te bouwen dan wat de wet nu voorschrijft. Met een goed concept bouw je zelfs goedkoper en levert je nieuwe woning je elk jaar geld op. Je bespaart niet alleen op je energieverbruik maar verhoogt ook je wooncomfort. Ook bij renovatie loont het om extra aandacht te besteden aan de verbetering van de energieprestaties van je woning. Niet alleen omdat dit binnenkort moet, maar vooral omdat het nu al oplevert.

Wie vandaag bouwt of renoveert, ligt veel meer dan vroeger wakker van het duurzame karakter van zijn (ver)bouwproject. Minder milieuvervuiling en vooral meer energiebesparing zijn echte aandachtspunten. Deze trend is al enige tijd aan de gang. Door de crisis, de verhoogde aandacht voor het klimaat en de talrijke steunmaatregelen, is duurzaam bouwen in een stroomversnelling gekomen. Ook de wettelijke normen verstrengen. Wie na één of twee jaar geen verouderde woning wil, doet liefst nu al beter dan wat de wet voorschrijft.
Tegen 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen ‘bijna-nulenergiewoningen’ zijn, volgens de Europese EPB-richtlijn. Dit betekent dat woningen tegen dan extreem energiezuinig moeten zijn. Bovendien moet de resterende energiebehoefte voor die woning op dat ogenblik grotendeels gecompenseerd worden door de eigen productie van hernieuwbare energie. Een eerstvolgende stap in het tijdspad richting 2021 wordt in 2012 genomen. Vanaf dan mag een woning maximaal een E-peil hebben van 70. In 2014 wordt dat een E60. Het wettelijk maximum bedraagt momenteel nog E80. Dat betekent dat woningen tegen 2014 zowat een kwart energiezuiniger moeten zijn dan de norm voor deze die vandaag gebouwd worden.

Bouwunie berekende alvast even wat dit betekent voor een doorsnee Vlaamse nieuwbouwwoning in 2014. We gingen hiervoor uit van een halfopen bebouwing van zo’n 175 m² totale vloeroppervlakte met E80-peil. Voorzie je hierin meer isolatie, een betere luchtdichtheid en energiezuinigere ventilatie, dan kan je voor een meerinvestering van zo’n 7.500 euro een E-peil van 60 halen. Je verdient deze investering terug op 10 jaar tijd.
Bouw je een gelijkaardige woning, een halfopen bebouwing met 175 m² totale vloeroppervlakte met E60-peil, maar volgens een meer doordacht, duurzaam concept, dan kan dit zelfs voor een lagere prijs (zo’n 4.000 euro minder) dan voor een huidige E80-woning. Een doordacht, duurzaam concept is o.a. compacter bouwen, de garage uit de woning verwijderen, de cv-ketel dichter bij de keuken plaatsen, … Als je het verstandig aanpakt, heb je dus een woning die energiezuiniger is dan de wet nu oplegt voor een lagere prijs.

Jaarlijks bespaar je met deze energiezuinigere woningen (E60 i.p.v. E80, zowel zonder als met conceptaanpassing), minstens 600 euro per jaar op je verwarmingskosten. Dit bij gelijkblijvende energieprijzen. Als deze stijgen, wat zelfs waarschijnlijk is, dan bespaar je zelfs meer.

Professioneel advies inwinnen, op maat van je specifieke project is dus onontbeerlijk. Je gaat daarvoor best in zee met de juiste partners: een architect en aannemer(s) die op voorhand meedenken, de woning in zijn totaliteit bekijken en op de hoogte zijn van de juiste ontwerpen, technieken en materialen om energiezuinig te bouwen.

Doordat de toekomstige eisen bekend zijn, kunnen bouwbedrijven en kandidaat-bouwers zich vandaag al perfect voorbereiden en zo voorkomen dat de woning die ze vandaag bouwen of verbouwen morgen al niet meer aan de dan geldende eisen op vlak van energieprestaties voldoet. Wie vandaag maar net aan de huidige energieprestatie-eisen voldoet, zal in de nabije toekomst al gauw een verouderde woning hebben.

Ook voor bestaande woningen zullen in 2020 eisen opgelegd worden op vlak van energieprestaties. Zo zal iedere Vlaamse woning tegen dan moeten beschikken over dakisolatie, dubbele beglazing en een efficiënte verwarmingsinstallatie. Op de energiesparen-website vinden renoveerders een energiewinstcalculator die de terugverdientijd van bepaalde energiebesparende investeringen voorrekent (www.energiesparen.be/energiewinst) Zo verdien je de vervanging van je oude stookketel door een condensatieketel terug op 4 jaar en 3 maanden. Het isoleren van een niet-geïsoleerd hellend dak heb je al terugverdiend op amper 7 maanden.

Veel werk aan de winkel dus.
De bouwbedrijven bereiden zich ondertussen voor. Het uitgetekende tijdspad geeft hen ruimte om de nodige opleidingen te volgen en zich te bekwamen in het energiezuiniger bouwen dan wat vandaag de norm is. Bouwunie ondersteunt haar leden hierin, opdat zij klaar zouden zijn voor deze verdere evolutie en hun klanten met kennis van zaken kunnen informeren en adviseren.