Keukens

Bouw en koel: Tips voor het ontwerpen van de perfecte keuken

Het ontwerpen van een nieuwe keuken is leuk maar ook uitdagend. Je zult ontzettend veel keuzes moeten maken en er is natuurlijk ook het technische aspect van wat wel en niet mogelijk is. Ook kan het lastig zijn om een realistisch budget op te stellen en je eraan te houden. Maar bovenal wil je natuurlijk een fijne keuken waar je graag tijd doorbrengt. Want mensen koken niet alleen in de keuken, het is ook een sociale plek waar je eet en borrelt, met familie of vrienden. Daarom bespreken we in dit artikel een aantal goede tips voor het ontwerpen van jouw perfecte keuken. Van een koelkast van Bosch tot het juiste aanrecht materiaal. In dit artikel krijg je de antwoorden!

Bereid voor met een moodboard en online design

Het kan heel goed zijn dat je eigenlijk helemaal geen idee hebt wat voor keuken bij je past. Welke kleuren en materialen moet je kiezen? Waar moet je op letten? Een simpele manier om een beeld te krijgen van wat je wilt is door naar andere keukens te kijken. Speur het internet af naar ontwerpen die jij mooi vindt. Maar verzamel ook ontwerpen die je helemaal niet mooi vindt. Vaak kom je erachter wat je wilt door te ontdekken wat je niet wilt. Ook zijn er verscheidene tools van keukenwinkels waarmee je online al een ontwerp kan ontwerpen. Op deze manier kun je flink experimenteren met verschillende opties voor jouw woning.

Kies één stijl

Het kan goed mogelijk zijn dat je vele verschillende stijlen mooi vindt. Dan is het aanlokkelijk om deze stijlen te mixen en matchen. Maar vaak wordt het dan een overweldigende wirwar die niet erg harmonisch is. Een betere optie is om bij één stijl te blijven. Wat je wel kunt doen is met een aantal accenten het interieur persoonlijker maken.

Gebruiksgemak

Een goed keukenontwerp is natuurlijk niet alleen stijlvol en gezellig. Het moet ook gebruiksvriendelijk zijn. Zeker als je een echte kookfanaat bent. Een van de meest bekende ontwerpprincipes bij keukens is de werkdriehoek. Hierbij zie je een driehoeksverbinding tussen de hoofdgebieden van de keuken, de ijskast, gootsteen en de kookplaat. Deze drie aspecten van de keuken moeten op een logische afstand van elkaar zijn geplaatst voor effectief gebruik. Maar je wilt ze ook niet direct naast elkaar omdat het anders erg krap werkt.

Natuurlijk is een van de meest gewilde keuken aspecten op dit moment het kookeiland. Maar bedenk goed dat dit een luxe is die niet altijd nodig is.

Ook interessant