Algemeen

Bouw alsmaar onaantrekkelijker voor scholieren

Bouw alsmaar onaantrekkelijker voor scholieren
Net voor de aftrap van het nieuwe schooljaar, maakt Bouwunie een stand van zaken op over het bouwonderwijs. Afgelopen schooljaar daalde het aantal leerlingen in de derde graad van het bouwonderwijs met 168 ofwel 2,4%. “Dat lijkt niet veel, maar het aantal is al enkele jaren lang in vrije val. Wat natuurlijk gevolgen heeft voor de arbeidsmarkt, want het zijn de derdejaars die zou moeten doorstromen”, verduidelijkt Bouwunie. Zo telt het voltijds derdegraads bouwonderwijs in vergelijking met schooljaar 2017-2018 al 14,6 procent minder leerlingen, ofwel ruim 1.000.

“De volgende officiële telling volgt pas op 1 februari, maar we houden ons hart nu al vast. Het is in de bouw nu al krabben en bijten om personeel te vinden. 2 op 3 werkgevers heeft openstaande vacatures, maar ze vinden geen of onvoldoende geschikt personeel. Om echt goed te zijn, hebben we jaarlijks 20.000 extra mensen nodig. Met een alsmaar dalende instroom van jongeren, is dat zelfs nog meer dan een utopie”, zucht de organisatie.


Lichtpuntje, het aantal leerlingen in het duaal leren stijgt wel licht. Bouwunie breekt daarom nogmaals een lans om het duaal leren te versterken om zo het tekort aan arbeidskrachten op te vangen. Deze leerlingen komen beter aan de start, want ze deden al doende op de werkvloer heel wat ervaring op.

De bouw heeft heel wat te bieden, aldus Bouwunie. Zoals werkzekerheid, extralegale voordelen en groeimogelijkheden. Bovendien is de bouw meer dan handwerk alleen. De bouw werkt met moderne apparatuur zoals drones, robots of andere innovaties. “Ook technische profielen en hooggeschoolden zijn dus meer dan welkom. In de bouw is er voor elke man of vrouw een job”, aldus Bouwunie. Met de imagocampagne De Bouw Kijkt Verder hoopt de bouwsector alvast meer jongeren én hun ouders warm te maken voor een opleiding of job in de bouw. “De bouw is een prachtige sector waarbij je meteen resultaat ziet van je werk. Het wordt tijd dat ook ouders dit beseffen en aanvaarden dat wanneer zoon of dochter een stiel uitoefent even waardevol is dan een dokter of advocaat”.

Inzetten op duaal leren

De ervaring leert dat jongeren die tijdens hun schoolloopbaan leren en werken combineren beter gewapend op de arbeidsmarkt komen. En ze zijn bij de werkgevers bovendien meer gegeerd. Bouwunie vraagt dan ook te blijven inzetten op duaal leren.

Ook interessant


Build for Life