Architectuur

Bouw Mercado Groningen van start

Bouw Mercado Groningen van start
Eind december is in Groningen de bouw gestart van Mercado, een publieke markthal met daarboven luxe appartementen, naar ontwerp van architectencombinatie De Zwarte Hond en Loer Architecten. Wethouder Roeland van der Schaaf bracht een toost uit op het slaan van de eerste paal. Volgens de wethouder betekent Mercado een kwaliteitsimpuls voor de noordkant van de Grote Markt: “Je ziet dat Groningen in alle windrichtingen opknapt, nu is het noorden van de stad aan de beurt. Mercado is in alle opzichten een geschenk voor de binnenstad.” Eerder in 2020 werden alle 41 appartementen in Mercado verkocht en werd de vergunning onherroepelijk verklaard.

Projectontwikkelaars MWPO en Beauvast hebben zich tot doel gesteld om de Rode Weeshuisstraat nieuw leven in te blazen en te transformeren van achterafstraat naar hoogwaardig stuk binnenstad. Met de luxe appartementen van Mercado voegen zij 41 bijzondere woningen toe aan de stad. Architect Jurjen van der Meer (De Zwarte Hond): “Dit is een uniek project voor Groningen. De verticale tuin in de gevel, gecombineerd met groene dakterrassen en kleurrijke planten, zorgt voor een fantastische woonbeleving en de opwaardering van de gehele straat.” Wethouder Van der Schaaf is enthousiast over de potentie van het gebied: “Een plek waar je eigenlijk niet wilde zijn, maar waar je nu als een magneet naartoe getrokken wordt.”

De Zwarte Hond - Bouw Mercado Groningen van start
Afbeeding: De Zwarte Hond

Het stadscentrum heeft met ontwikkelingen zoals het Groninger Museum in het zuiden en het Forum Groningen in het oosten een enorme kwaliteitsimpuls gekregen in de recente geschiedenis. Architect Frank Loer (Loer Architecten): “De Rode Weeshuisstraat wordt een springplank voor het noordelijke deel van de binnenstad. Mercado’s markthal met het nieuwe Stalplein wordt een nieuwe ontmoetingsplek in de stad waarop de rest van het gebied meelift.”

Keramische gevel

De architectencombinatie legt momenteel de laatste hand aan de ontwikkeling van de keramische gevel. De maatwerk-gevelelementen bestaan uit een beige klei die wordt voorzien van een groen-blauwe glazuur. De pasteltinten van het voormalige weeshuis aan de overzijde van de straat zijn als inspiratie gebruikt voor het ontwerp.

De Zwarte Hond - Bouw Mercado Groningen van start
Afbeeding: De Zwarte Hond

Gasvrij en aardbevingsbestendig

In het gebouw zijn de nieuwste technieken gebruikt. In de afgelopen weken hebben installateurs de bronnen geslagen voor warmte- en koudeopslag (WKO). Hiermee werd de basis gelegd voor een gasvrij gebouw. Na de fundering volgt het aardbevingsbestendige casco. Nu de eerste paal is geslagen komt de geplande oplevering in 2022 een stap dichterbij.

De Zwarte Hond - Bouw Mercado Groningen van start
Afbeeding: De Zwarte Hond