Nieuwbouw

Bouw Chicago weer hervat

Amsterdam - De bouw van het appartementencomplex Chicago langs de Oostelijke Handelskade wordt maandag, na anderhalf jaar vertraging, hervat. Het omstreden ontwerp is niet gewijzigd.

De buren, de kunstenaars van Pakhuis Wilhelmina, verzetten zich niet langer tegen de bouw. Wel vinden zij het 'onhandig' dat die al begint terwijl nog overleg gaande is. De bouw werd in april vorig jaar stilgelegd door de Amsterdamse rechtbank. De gebruikers van Wilhelmina hadden geklaagd over de brandveiligheid; het woongebouw Chicago zou zo dicht naast en schuin over het pakhuis Wilhelmina komen, dat er bij brand een 'schoorsteeneffect' zou ontstaan. Nadat de gemeente in juni een uitvoerige technische verklaring had gegeven over de brandveiligheid, zijn de vier betrokken partijen rond de tafel gaan zitten om onder leiding van Felix Rottenberg tot een oplossing te komen. Dat zijn de gemeente Amsterdam, de bouwer Ontwikkelingscombinatie Nieuw Amerika (Ocna), de Stichting Wilhelmina (de eigenaars) en de Vereniging Wilhelmina (de gebruikers).

Volgens Pierre van Rossum van het Projectbureau Zuidelijke IJ-Oevers verlopen de gesprekken voorspoedig en in positieve sfeer. Hij verwacht dat bij het volgende overleg, op 23 september, overeenstemming wordt bereikt. ''Dat kan, maar het hoeft niet,'' reageert Alma Langeveld van de Stichting Wilhelmina. ''Het is voorbarig nu al te zeggen dat het zo goed gaat.'' Het gaat volgens haar niet alleen om de brandveiligheid, maar ook om aanvullende maatregelen voor de huurders van Wilhelmina.