Nieuwbouw

Bouw 'Boekenberg' tien miljoen euro duurder

De bouw van de door MVRDV ontworpen bibliotheek De Boekenberg in Spijkenisse valt tien miljoen euro duurder uit dan tot nu toe is becijferd. Dat blijkt uit een berekening die wethouder Gert-Jan ’t Hart aan de raadsleden van de Zuid-Hollandse plaats heeft getoond. De jarenlange stagnatie van de bouw vormt de belangrijkste oorzaak van de kostenstijging.

Met de jaren is alles duurder geworden, waardoor de bouwkosten automatisch zijn gestegen. Daarnaast is de aanbesteding drie miljoen euro duurder uitgevallen dan de gemeente voor ogen had.

Verder stijgen de kosten voornamelijk doordat de gemeente verdere risico's voor 1,8 miljoen euro wil afkopen en een parkeergarage een jaar lang niet gebruikt kan worden omdat de bibliotheek er bovenop wordt gebouwd.

In 2004 werd er nog vanuit gegaan dat de bouw van de piramidevormige bibliotheek 21 miljoen euro zou kosten. Inmiddels blijkt dat dit bedrag meer dan tien miljoen euro hoger gaat uitvallen.

De aanbesteding, die nog voor de kredietcrisis is uitgevoerd, viel duurder uit omdat er vanwege de complexiteit alleen aannemers uit het topsegment konden worden aangesteld.

Lees verder op Architectenweb.nl