Vastgoed

Bourgeois vernietigt verkoop van Pukkelpopwei

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) heeft alle beslissingen van de stad Hasselt over de aankoop van de Pukkelpopwei vernietigd. Die beslissingen werden genomen door het schepencollege, zonder daarover de gemeenteraad te raadplegen. En dat kan niet zegt minister Bourgeois.
Hasselt wil de Pukkelpopwei in Kiewit kopen voor 2,6 miljoen euro. Group Machiels, actief in afvalverwerking en vastgoed, had eerder een verkoopcompromis afgesloten met de eigenaar van de grond, een Brusselse vzw, maar stond midden februari de verkoop aan de stad af.

De gemeenteraad van Hasselt moest wel als laatste beslissen over de verkoop, maar werd gepasseerd. Vlaams Belang diende daarvoor een klacht in bij Bourgeois. De minister heeft nu alle beslissingen van de stad vernietigd. Als de stad de weide op termijn toch nog wil kopen, zal de hele procedure opnieuw moeten worden gedaan.

Burgemeester Claes woest om annulatie

Hasselt heeft alvast laten weten toch met de aankoop door te gaan. De stad wil op die manier ook het groene karakter van het gebied bewaren. Het gaat om een gebied van 16,6 hectare.

Burgemeester Hilde Claes (SP.A), die naar eigen zeggen het nieuws uit de kranten moest vernemen, is wel niet te spreken over de beslissing van Bourgeois.

"Gisteren hebben we een verdedigingsnota opgestuurd, maar men heeft hier duidelijk niet op gewacht om de beslissing door te drukken. We hebben expliciet gevraagd om eventuele juridische problemen met ons door te spreken, zodat we die constructief van de baan konden ruimen", legt Claes uit. Zij overlegt nu met haar advocaten.

Volgens Claes spelen de N-VA en Vlaams Belang een "vuil politiek spel". "Als de aankoop niet lukt, mogen de Hasselaren en alle andere Pukkelpopgangers de N-VA en Vlaams Belang bedanken dat hun festival er niet meer is", luidt het.

Bourgeois: "Dit is geen partijpolitiek"

"Ik vind dit een triestige reactie van een burgemeester die -naar het mij voorkomt- erg bedoeld is om de aandacht af te leiden van de essentie van de zaak", zegt Bourgeois. "Ik heb die beslissing vernietigd op wettige gronden nadat er een klacht ingediend was. Dit heeft niets met partijpolitiek te maken. Als deze verkoop helemaal wettig gebeurt, is er geen enkele toezicht houdende instantie in Vlaanderen die zich hiertegen kan verzetten."

Ook interessant