Algemeen

Bos ontkent ten stelligste chantage van Koop

Beschuldigingen van advocaat B. Roelink van Koop Tjuchem dat Ad Bos het bedrijf zou hebben gechanteerd, worden door de klokkenluider ten stelligste ontkend. Roelink heeft de dag voor de start van de enquête naar buiten gebracht dat Bos de schaduwboekhouding heeft aangeboden aan Koop voor een bedrag van 2 miljoen gulden. Op de nadrukkelijke vraag van commissievoorzitter Marijke Vos of hij dat inderdaad gedaan had, kwam een stellig “nee” uit de mond van Bos.
Op de vraag van Vos of hij dan wellicht anderen de boekhouding had aangeboden, kwam eveneens een duidelijk nee. Vos stelde de vraag omdat enkele bedrijven anonieme brieven hebben ontvangen in februari van dit jaar waarin gewag werd gemaakt van negatieve informatie voor het betreffende bedrijf dat te koop werd aangeboden. Onder andere HBG heeft een dergelijke brief ontvangen en die aan de politie in Rijswijk overhandigd.

Vergoeding
Bos verklaarde verder dat hij van niemand enige vergoeding heeft gekregen voor zijn pogingen om eventuele malversaties in de bouw aan de kaak te stellen. Vanaf het moment dat hij contact heeft opgenomen met het Openbaar Ministerie heeft zijn advocaat geprobeerd een vergoeding los te peuteren. Volgens justitie wilde hij 300.000 gulden tipgeld, Volgens hemzelf ging het om een raming van zijn aanbieding om het OM te helpen de boekhouding te ontrafelen. Uiteindelijk heeft hij die gratis aan de minister van Justitie overhandigd. “De eerste vergoeding die mij is aangeboden, zijn de reiskosten om voor de commissie te verschijnen”, zei Bos.

Het waren de enige vragen waarop Bos een duidelijk antwoord gaf. Bij allerlei andere vragen wist hij niet meer precies wat er gebeurd was, had hij het alleen maar van horen zeggen of “kon het niet anders dan dat iedereen het moest weten”. Dat laatste antwoord werd gegeven op de vraag of accountants het systeem kenden. Toen vervolgens gevraagd werd of de financieel directeur van Koop Tjuchem de schaduwboekhouding kende, verklaarde Bos dat die geen actieve rol speelde op dit gebied. “Ik weet niet of hij het wist”, aldus Bos.

Hij heeft wel contact gehad met Railinfrabeheer (RIB); met het hoofd van de afdeling inkoop en aanbestedingen G. van de Wal. Aan hem bood hij aan uit te leggen hoe de aannemerij omging met aanbestedingen voor RIB. Van de Wal heeft daarvan kort gebruik gemaakt. Een gesprek met twaalf projectleiders van RIB om ze te informeren over het handelen van aannemers is het gevolg geweest.

De enquêtecommissie was heel nieuwsgierig te horen van Bos waarom het volgens hem zolang heeft geduurd voordat het Openbaar Ministerie actie ondernam. Bos verklaarde het sterke vermoeden te hebben van “hogerhand” tegengewerkt te worden. Bewijs daarvan kon hij evenwel niet leveren.
Build for Life