Nieuwbouw

Boormachine succesvol onder Muntplein gepasseerd

Boormachine Molly is het Muntplein zonder problemen gepasseerd. Op 30 meter diepte ging de boor vlak langs de oude en karakteristieke Munttoren en het gebouw op de kop van het Rokin. De boorders hadden vijf dagen nodig om deze hindernissen met goed gevolg te nemen. Molly is nu op weg naar haar eindhalte voor het toekomstige metrostation Rokin.

Nauwelijks invloed
Molly begon op dinsdag 14 augustus met de passage van het Muntplein. Vanwege de korte afstand tot de gebouwen hadden de boorders extra voorzorgsmaatregelen genomen. Via een diepe schacht kon eventuele invloed van het boren op de Munttoren en het gebouw op de kop van de Kalverstraat/Rokin worden gecompenseerd door grout - een mengsel van zand, cement en water - onder de funderingen te injecteren. De injectieploegen stonden 24 uur per dag paraat om in te grijpen als het nodig was. De nauwkeurige meetsystemen in de kelders van de gebouwen gaven aan dat de boor nauwelijks invloed uitoefende. Aanvullende groutinjecties waren dan ook niet nodig. In totaal had de 83 meter lange machine vijf dagen nodig om het plein te passeren. Nu is Molly onderweg voor haar laatste 240 meter naar station Rokin, waar ze naar verwachting medio september aankomt.

Tevreden
Projectdirecteur Richard de Lat is te spreken over het boorresultaat: "We hebben ons goed voorbereid op deze bijzondere passage en de boorploegen zijn heel beheerst onder het plein doorgegaan. Ik ben trots op hun prestatie en kijk vol vertrouwen uit naar de laatste tunnelbuis die haar zus Victoria zal boren. Toch zullen we niet te snel juichen, het boren is pas klaar als de laatste machine wordt uitgezet."