Algemeen

Bonus voor budgetmeterklanten die opladen in zomer is mogelijk

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) formuleerde aan het Vlaams Energieagentschap een aantal voorstellen bij de evaluatie van de sociale openbaredienstverplichtingen inzake nutsvoorzieningen. Een van de voorstellen betrof het uitwerken van een bonus of andere vorm van aanmoedingsfactor voor het opladen van de budgetmeter voor aardgas buiten de wintermaanden. Aangezien het verbruik tijdens de winter veel hoger ligt, komen budgetmeterklanten vaak in de problemen wegens onvoldoende krediet op hun meter. Momenteel kunnen de eindgebruikers die er niet meer in slagen hun meter op te laden, terugvallen op een minimale aardgaslevering via het OCMW.

De VVSG meent dat het niet de taak is van het OCMW om de verwarmingskosten van een steeds groter wordende groep te dragen. Dat kan worden voorkomen door de budgetmeterklanten aan te zetten het hele jaar door gaskrediet voor de winterperiode op te bouwen. Een “bonus” tijdens de warmere maanden is voor de VVSG blijkbaar het geschiktste instrument daartoe.

Marc Hendrickx wees de minister op de kritiek van de VVSG op de minimale aardgaslevering die het OCMW kan voorzien. Zij stelden dat het belangrijk was om het sociale cliënteel te sensibiliseren om hun budgetmeter voldoende op te laden tijdens de zomermaanden, zodat tijdens de winter geen tekorten zouden ontstaan die op het OCMW afgewenteld worden. De VVSG zelf stelt onder andere een oplaadbonus voor, die aan opladingen tijdens de zomer zou worden toegekend.

In haar antwoord stelt minister Van den Bossche dat er reeds stappen werden genomen om de minimale aardgaslevering te stroomlijnen. Het toekennen van een dergelijke bonus is één van de mogelijkheden. De bevraging die recent werd gehouden bij de OCMW's over waarom ze al dan niet intekenden op het systeem van minimale leveringen zal hiervoor belangrijk zijn. Marc Hendrickx is tevreden dat hier werk van wordt gemaakt, maar stelt dat de timing beter kon. Dergelijke onderzoeken en bevragingen zouden moeten zijn gevoerd meteen na de vorige winterperiode, zodat nieuwe maatregelen op basis daarvan al deze winter konden worden toegepast. Dhr. Hendrickx zal de Vlaamse regering hierover op korte termijn opnieuw ondervragen.

Het systeem van minimale levering aardgas werd net voor de winter 2010-2011 ingevoerd. Ondanks de korte tijdspanne tussen de definitieve goedkeuring van de regeling en het moment van inwerkingtreding, kende de maatregel een zeker succes. Vorige winter recupereerden 168 OCMW’s voor de toegekende tussenkomsten aan 1.374 klanten bij de aardgasnetbeheerders een bedrag van 174.150 euro. Voor de komende winter vroeg ik aan het Vlaams Energieagentschap (VEA) om samen met de netbeheerders en de VVSG het systeem binnen de contouren van de bestaande regelgeving te optimaliseren. Begin oktober ontvingen de OCMW’s en de LAC-voorzitters een uitgebreide richtlijn hierover (zie http://www.energiesparen.be/sociaal/minimalelevering). Tegelijk zal door het VEA samen met de netbeheerders en belanghebbenden, waaronder de VVSG, vanaf begin 2012 op basis van de ervaringen van twee winters onderzocht worden hoe de regeling verder geoptimaliseerd kan worden, al dan niet via aanpassingen aan de regelgeving. Het stimuleren van klanten voor opladingen buiten de winterperiode is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Het toekennen van een bonus is één van de mogelijkheden die ik in kaart zal laten brengen voor verder onderzoek. De netbeheerders lieten al weten dat zij niet weigerachtig staan tegenover het idee, op voorwaarde dat er wordt voorzien in een wettelijke verankering.
Build for Life