Architectuur

Bloemkoolwijken: analyse en perspectief

Een kwart van de woningen in Nederland, gebouwd tussen 1970 en 1985 in zogenaamde woonerf- of bloemkoolwijken, is toe aan groot onderhoud. In het boek ‘Bloemkoolwijken’ wordt inzichtelijk gemaakt dat de stedelijke vernieuwing van bloemkoolwijken anders aangepakt moet worden dan tot nu toe gebruikelijk was bij de naoorlogse wijken.
De bloemkoolwijk, met zijn kronkelige wegen, hofjes en autoluwe woonerven, was destijds hét recept voor een prettige woonomgeving. En nog steeds zijn veel bewoners tevreden met hun wijk. De opzet van deze wijken is echter nooit populair geworden bij ontwerpers en bestuurders. Nu de wijken toe zijn aan vernieuwing is het tijd voor bezinning op hun toekomst.

Onderzoek

In het boek ‘Bloemkoolwijken’ worden ruim 35 bloemkoolwijken in kaart gebracht. De auteurs Martijn Ubink en Thijs van der Steeg onderzochten deze (en 125 andere) wijken op trends en ontwikkelingen in de woningvoorraad, woningmarktpositie, bewonerssamenstelling, leefbaarheid én op ruimtelijke en stedenbouwkundige kenmerken en het functioneren hiervan vandaag de dag. De resultaten van het onderzoek naar de bloemkoolwijken zijn terug te vinden in heldere kaarten en scherpe analyses die veel nieuwe ruimtelijke en sociaal-economische inzichten verschaffen. Deze inzichten zijn aangevuld met schitterende foto’s van fotograaf Raimond Wouda.



Dit boek is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Stimuleringsfonds voor Architectuur en de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting.

Ook interessant