Algemeen

Binnenwand van cellenbeton werkt eenvoudig

Snelle montage, nauwkeurige maatvoering en minder afval noemt de hoofduitvoerder als grootste voordelen van de niet-dragende verdiepingshoge binnen-spouwbladen van Ytong.

Dura Vermeer bouwt 193 woningen verdeeld over zeven blokken op het voormalige Sigma-terrein in Zaandam. In afwijking van het oorspronkelijke plan past de aannemer niet-dragende verdiepingshoge binnen- spouwbladen toe van cellenbeton.

In een eerste bestek had Dura Vermeer binnenspouwbladen opgenomen van kalkzandsteen en hout. Toepassing van blokken van cellenbeton leek aanvankelijk niet aan de orde doordat dit product niet meer voldeed aan de gewijzigde eisen voor windbelasting.
R.W. Peereboom, rayon manager woningbouw van Ytong Nederland: “Door in elk verdiepingshoog element van 50 centimeter breed en 10 centimeter dik drie geribde stalen wapeningsstaven op te nemen met een diameter van minimaal 4 millimeter voldoet een samengestelde wand met gemak aan de gestelde eisen.” Samen met aannemer Dura Vermeer zag Ytong in het Zaanse project Armada een mooie gelegenheid het relatief nieuwe product voor het eerst op grote schaal toe te passen.
Een van de grote voordelen van het nieuwe systeem is volgens hoofduitvoerder R.E.M. Janssens dat hij met maar met één bouwdiscipline heeft te maken. Janssens: “Aanvankelijk zouden we voor verschillende bouwonderdelen zoals brandscheidende wanden, kokers, separatiewanden, binnenspouwbladen en corridorwanden verschillende materialen toepassen. Nu zijn al deze onderdelen in dit project gemaakt van cellenbeton.”
Met betrekking tot de binnen-spouwbladen werken de monteurs met verdiepingshoge elementen die zij nauwkeurig stellen aan de hand van de spatlijnen op het plafond. De dagkanten van de gevel-openingen meten zij vanuit de aslijnen van de bouwmuren. Mocht het nu voorkomen dat de gevel-openingen tussen binnen- en buitenspouwblad enigszins afwijken, dan is het cellenbeton volgens Janssens eenvoudig pas te zagen.
De vloeraansluiting is star. De panelen worden na het opwiggen met specie onderkauwd. De wand- en plafondaansluitingen zijn flexibel door gebruik te maken van gerecyclede rubberen blokjes en montageschuim. Aansluitingen op woningscheidende wanden blijven flexibel door de toepassing van rubberen blokjes en een 20 millimeter brede voeg.
Janssens: “Een groot bijkomend voordeel is dat er minder dan één procent materiaalverlies is in tegenstelling tot ongeveer 4 procent als we met verschillende materialen werken.” Stroken van cellenbeton die na het paszagen overblijven, gebruikt Janssens weer bij het samenstellen van een nieuw binnenspouwblad. De elementen komen op een onderlinge afstand van 10 tot 12 millimeter en worden vervolgens afgepurd.
De elementen van cellenbeton worden al in de ruwbouwfase met een verreiker door Ytong op de plaats van bestemming gebracht. Ondanks het geringe soortelijk gewicht van cellenbeton zijn de elementen door hun formaat met 80 kilogram te zwaar om handmatig te monteren. Peereboom: “Toch is het werken met de elementen fysiek minder belastend voor de monteurs door de inzet van de hydraulische stelwagen.” Het stellen gebeurt van binnenuit. Als het binnenspouwblad staat, kunnen de monteurs de spouwankers en kozijnhoeken direct in het cellenbeton schroeven. Cellenbeton is bovendien makkelijk en droog te frezen. Bij het afwerken volstaat het wegwerken van de verticale naden, waarna de wand behangklaar is.

Bodemsanering
Armada is voor Dura Vermeer een voorbeeld van een project dat de aannemer geheel zelfstandig met behulp van verschillende disciplines binnen de organisatie heeft ontwikkeld. Hierdoor werd het mogelijk de verwerving, ontwikkeling en realisatie in eigen hand te houden. Zo deed Vermeer Milieutechniek de bodemsanering. Het voormalige Sigma-terrein moest worden ontdaan van minerale oliën en btex (monocyclische aromatische koolwaterstoffen). Er is ook een grondwatersanering uitgevoerd. In totaal is ongeveer 8000 ton verontreinigde grond ontgraven.
Armada bestaat uit zeven woonblokken met in diverse soorten appartementen, maisonnettes, stadswoningen en penthouses. De oplevering van de laatste woningen is in oktober.
Build for Life