Nieuwbouw

Bijna 10% meer platte daken voor woningnieuwbouw in 2007

De omvang van de markt voor platte daken in de woningnieuwbouw bedroeg in 2007 bijna 3,3 miljoen m2. Meergezinswoningen hadden hierin het grootste aandeel, gevolgd door rijtjeswoningen. Naar verwachting zullen meergezinswoningen de komende jaren bijdragen aan een groei van de totale hoeveelheid plat dak. Het stijgende aandeel meergezinswoningen in de nieuwbouwproductie is hiervoor de voornaamste reden. Dit blijkt uit de BouwKennis Marketing Score Card, module marktomvang, waarvan de meest recente versie in mei is verschenen.

De 3,3 miljoen m2 plat dak in 2007 betekent een stijging van 9% ten opzichte van de oppervlakte een jaar eerder. Deze toename is iets minder dan bij gereedgekomen woningen (bijna 11%). De meeste vierkante meters plat dak ( 38%) zijn gelegd op meergezinswoningen (zie tabel 1). Dit betekent een stijging van 3% ten opzichte van een jaar eerder. Een verklaring hiervoor is het feit dat het aandeel meergezinswoningen in de gereedgemelde woningen de laatste jaren is gestegen en de verwachting is dit aandeel de komende jaren verder zal toenemen (zie tabel 2).

In absolute zin zal de hoeveelheid plat dak de komende jaren nog toenemen, uitgaande van een gelijk blijvende verhouding tussen platte daken en hellende daken. BouwKennis verwacht voor dit jaar 84.000 nieuwe woningen waarmee de top van de woningbouwproductie is bereikt. In 2009 zal de groei van de woningbouwproductie namelijk stagneren. In 2010 zal het aantal gereed te komen woningen dalen door de conjunctuur en het afnemende aantal vergunningen. De woningbouwproductie zal dan iets boven het niveau van 2007 uitkomen. Samen met het toenemend aantal vierkante meters plat dak zal ook de hoeveelheid dakbanen en platdakisolatie stijgen. Respectievelijk bitumen APP en EPS hebben hierin het grootste marktaandeel en zullen dus ook absoluut het meest profiteren van deze toename.

Tabel 1: Totale oppervlakte plat dak verdeeld naar type woning in de woningnieuwbouw (in %)

Bron: BouwKennis Marktomvang, mei 2008

Tabel 2: Gereed(ge)(te)komen woningen, aandeel meergezins

Bron: CBS en BouwKennis i.s.m. Rom Bult, april 2008

Binnen de module Marktomvang van de BouwKennis Marketing Score Card wordt de marktomvang van de bouwdelen vloeren, daken, isolatie, wanden, pleisters, systeemplafonds, tegels, tegellijm gevels en deuren, kozijnen en beglazing bepaald. De omvang van de dakenmarktmarkt wordt weergegeven voor de woningnieuwbouw, de woningbouwrenovatie, de utiliteitsbouwnieuwbouw en de utiliteitsbouwrenovatie. Het betreft zowel platte daken als hellende daken. Behalve de hoeveelheid vierkante meters wordt de grootte van de markt ook onderverdeeld naar de verschillende mogelijke materialen zoals type dakelement, materiaal dakpannen, soort dakbaan en soort isolatie.

Recent is de nieuwe rapportage van de marktomvang verschenen. In dit rapport zijn de nieuwste omvangcijfers van 2007 en de prognoses tot en met 2010 gepubliceerd. Op basis van het doormeten van ruim 3.300 bouwprojecten wordt de omvang bovendien opgedeeld naar de verschillende materialen per bouwdeel in de nieuwbouw en in de renovatie.