Bedrijfsnieuws

Bij Caterpillar sneuvelen 1.400 banen

De directie van het machinebedrijf Caterpillar in Gosselies wil 1.400 banen schrappen. Dat is gezegd op een bijzondere ondernemingsraad. De vakbonden zijn erg aangeslagen: het banenverlies is veel groter dan ze hadden gevreesd.
Het banenverlies is groter dan de vakbonden hadden gevreesd. Die hadden een verlies van 850 banen verwacht, maar uiteindelijk worden dat er 1.400. Het gaat om 1.100 arbeiders en 300 bedienden.

Volgens de directie van Caterpillar Belgium is de harde herstructurering nodig om de site in Gosselies op termijn te kunnen behouden. Daar werken nu 3.700 mensen en het is sinds 1965 een van de grote werkgevers in de streek rond Charleroi.

Aanleiding voor de ontslagen is het slabakken van de Europese bouwmarkt. Volgens de directie is er slechts een beperkte groei op de Europese markt, zijn de milieunormen er erg streng en speelt dat in de kaart van de concurrentie uit Aziatische landen. Lokaal topman Nicolas Polutnik (links) liet er geen twijfel over bestaan: "Wij zijn de duurste van alle Caterpillar-fabrieken", zei hij.

Caterpillar wil verlieslatende activiteiten nu stoppen en zich in Gosselies concentreren op die producten die wel nog goed van de hand gaan. Het bedrijf belooft investeringen voor de modernisering van de productie in Gosselies en wil zich specialiseren voor de Europese afzetmarkt.
Build for Life