Architectuur

Biënnale Venetië toont architectuurloos Kinshasa

De Architectuurbiënnale van Venetië is een van de belangrijkste smaakmakers voor internationale architectuurontwikkelingen. Trends worden er gemaakt en gebroken. België, ook dit jaar weer van de partij, neemt een gedurfd standpunt in, met een wel hoogst eigen visie omtrent de (afwezigheid van) architectuur in de Kongolese stad Kinshasa.

Voor het eerst werd de organisatie van de Belgische bijdrage toevertrouwd aan het Vlaams Architectuurinstituut (VAI). Dat organiseerde een ideeënwedstrijd waarbij er na twee selectierondes drie inzendingen overbleven. Uiteindelijk won het voorstel van antropoloog Filip De Boeck, fotografe Marie-Françoise Plissart en curator Koen Van Synghel. Met fotografie en video-opnames wordt het Belgische paviljoen in de Giardini diCastello omgedoopt tot een tafereel van het dagelijkse stedelijke leven in de postkoloniale stad Kinshasa. Daarbij wordt volgens de makers niet zozeer geteerd op een zoveelste representatie van het koloniale erfgoed, maar veeleer ingegaan op wat er niet is, wat er aan traditionele stedelijkheid ontbreekt, en hoe dat zou kunnen leiden naar een ontwikkelingsstrategie.

Provocerend
De Boeck en Plissart werkten jarenlang aan deze studie, die met de Biënnale eindelijk een duidelijk momentum lijkt te krijgen. Vragen als: kan een stad bestaan zonder architectuur, en wat is architectuur dan, hoe universeel is stedenbouw, vormen de ondertoon van deze presentatie. De Belgische bijdrage werd bekroond met de Gouden Leeuw. Volgens de jury is deze tentoonstelling 'een provocerende manier om aan te tonen hoe traditionele stedebouwkundige strategieën niet altijd het beste antwoord bieden op de uitdagingen van onze tijd'.

'Kinshasa, the imaginary city', in het Belgisch paviljoen, tot 7 november. Elke dag van 10 tot 18 uur. Informatie: www.labiennale.org'Kinshasa, tales of the imaginary city' verscheen bij Ludion, 288 blz., 100 ill., prijs 40 euro, ISBN 90-5544-528-2.