Interieur

Biënnale Interieur 08: van designprijzen tot designkleren

Over minder dan twee maanden opent INTERIEUR 08, de 21e internationale Biënnale voor wooncreativiteit, de deuren. Van 17 tot 26 oktober zal het al design zijn wat de klok slaat in Kortrijk Xpo. Op 40.000 vierkante meter geven meer dan 300 designmerken een internationaal overzicht van de nieuwste ideeën, producten, creaties en realisaties op het vlak van interieur. De Spaanse eregast Jaime Hayon stelt zijn allereerste overzichtstentoonstelling voor. En daarnaast zorgen tal van nevenevenementen voor een aantrekkelijk en boeiend programma: van prestigieuze designprijzen tot designkleren.

INTERIEUR 08 DESIGN COMPETITION & DESIGN AT WORK AWARDS

INTERIEUR 08, dat zijn de topdesigners van vandaag maar ook die van morgen. De ‘INTERIEUR 08 DESIGN COMPETITION’ en de ‘DESIGN AT WORK AWARDS’ zijn twee initiatieven die een ideaal platform vormen om baanbrekend design aan een groot publiek voor te stellen: van nieuwe prototypes van startende designers tot innovatieve ontwerpen van bedrijven actief in België.

De inschrijvingen voor de 19e editie van de internationale prototypewedstrijd INTERIEUR DESIGN COMPE-TITION zijn vandaag rond, met 284 inschrijvingen (in de categorieën live/work/play) uit 33 landen. Niet minder dan 26 internationale tijdschriften verleenden hun steun aan deze wedstrijd. Het prijzengeld van 35.000 euro zal worden verdeeld onder de 15 winnaars. Op maandag 1 september , in Kortrijk, vellen de juryleden hun kritisch oordeel. Op zondag 31 augustus, de vooravond van de jurering, zijn er vanaf 17 uur interviewmogelijkheden met Louise Campbell (designer, DK, °1970), Adam Goodrum (designer, AU, °1972), Oscar Peña (Senior Creative Director Philips Design, CO/NL, °1958), Marnick Smessaert (CEO Dark, BE, °1964).

Dat de INTERIEUR 08 DESIGN COMPETITION internationale weerklank heeft, bewijzen de ingeschreven objecten die komen uit volgende 33 landen : Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, Colombia, Cyprus, Duitsland, Denemarken, Dominicaanse Republiek, Frankrijk, Finland, Groot-Brittannië, Hongarije, Hong Kong, India, Italië, Ierland, Japan, Korea, Letland, Luxemburg, Nederland, Polen, Portugal, Roe-menië, Oostenrijk, Spanje, Thailand, Turkije, Verenigde Staten, Zweden, Zwitserland.

Ook de inschrijvingen voor de eerste DESIGN AT WORK AWARDS zijn intussen afgesloten. Elk bedrijf met nieuwe materialen, producten of diensten op de Belgische markt kon zich voor deze wedstrijd inschrij-ven in de categorieën communicatie, mobiliteit, vrije tijd, werk, wonen en zorg. Meer dan 150 inzendin-gen van 106 bedrijven meldden zich aan voor de eerste Belgische designawards. Hun inzending zal op dinsdag 2 september gejureerd worden. Op maandag 1 september, de vooravond van de jurering, zijn er interviewmogelijkheden vanaf 17 uur met volgende designautoriteiten: Philippe Picaud (directeur design Decathlon, FR, °1957), Brigitte Borja de Mozota (professor design Brunel University, UK, °1945), Paul Mijksenaar (visually oriented design & information systems, NL, °1944), Adam Goodrum (designer, AU, 1972°), Axel Enthoven (designer Enthoven Associates, BE, °1947).

Alle resultaten van beide wedstrijden worden tijdens INTERIEUR 08, van 17 tot 26 oktober, getoond aan het grote publiek. De prijsuitreiking van de INTERIEUR 08 DESIGN COMPETITION vindt plaats op vrijdag 17 oktober om 12 uur; op maandag 20 oktober om 17 uur worden de eerste DESIGN AT WORK AWARDS uitgereikt.

DRESSING RIGHT kleedt team INTERIEUR 08

Tijdens de 21e editie van de Interieur Biënnale worden alle hostessen en hosts gekleed door het Belgi-sche fair trade-kledingmerk Dressing Right. Dit nieuwe merk mag zich het allereerste prêt-à-portermerk ter wereld noemen dat een volledige kledinglijn op de markt brengt met het Max Havelaar-keurmerk. Dressing Right wil bewijzen dat het mogelijk is om een trendy lijn te ontwikkelen in harmonie met een zuivere ethiek, waarbij de arbeiders in de producerende landen een gegarandeerd minimumloon krij-gen en er ook een ontwikkelingspremie wordt uitgereikt om op termijn een vorm van duurzame handel te creëren.

De Interieur Foundation vond dit een uitgelezen kans om dit project te steunen en in primeur voor te stellen aan het publiek. Als kostuum werd voor een ééndelig pak met hoed gekozen, dat deel uitmaakt van de nieuwe lente-zomercollectie 09. INTERIEUR 08 is de eerste kennismaking van het merk met het grote publiek. Voor de bijpassende schoenen werd gekozen voor de nieuwste Camper-collectie, ont-worpen door de eregast en Spaanse ontwerper Jaime Hayon.

Jaime Hayon ontwierp speciaal voor de 21e Biënnale een T-shirt, dat door Dressing Right zal geprodu-ceerd worden met eveneens het Max Havelaar-keurmerk. Het T-shirt zal enkel en alleen op INTERIEUR 08 als limited edition (250 exemplaren) verkocht worden. Inschrijven op zo’n uniek T-shirt kan vanaf nu al bij daniel@dressingright.be