Algemeen

Beunhazerij en zwartwerk bestrijden in de bouw

Door een recente maatregel die de btw-vrijstelling afschaft voor kleine ondernemingen met een jaaromzet van maximum 5.580 EUR, moeten vanaf maandag 1 oktober alle belastingplichtigen btw aanrekenen voor alle werken in onroerende staat. Voortaan moeten dus alle bouwers/verbouwers facturen met btw krijgen voor “het bouwen, verbouwen, afwerken, inrichten, herstellen,-bijvoorbeeld plaatsing van een badkamer/keuken”. De Confederatie Bouw is erg tevreden met deze afschaffing waarvoor zij al meer dan 10 jaar pleit. Deze maatregel bewijst dat een concrete strijd tegen oneerlijke concurrentie en zwartwerk echt kan. De Confederatie vraagt echter nog veel verder te gaan. Zwartwerk bestrijden is ook in het belang van de consument en van de schatkist en van de bonafide aannemers!!!

De vrijstellingsregeling die ingevoerd werd in 1993, liet bouwbedrijven met een jaaromzet van maximum 5.580 euro toe géén btw aan te rekenen aan hun klanten. Een goede maatregel die snel tot enorme misbruiken leidde in de bouwsector. De vele voordelen van het statuut van zelfstandige in “bijberoep” (lagere sociale bijdragen, bijna geen fiscale lasten, weinig of geen administratieve verplichtingen, het bestaan van een hoofdberoep met inkomsten en een sociaal verzekeringsstelsel waarop kon worden teruggevallen) waren dan ook een vrijgeleide voor heel wat zwartwerkers om zich te “legaliseren”. Bovendien leidde het tijdskrediet en de toename van de vrije tijd ervoor dat er nog meer bijberoepers op de bouw“arbeids”markt actief werden.

De stijging van het aantal zelfstandigen in de bouw was de laatste jaren dan ook gigantisch. Recente cijfers van het RSVZ laten een toename van 3% zien voor 2006, hetgeen bijna twee keer zoveel is als voor de hele économie!! Bovendien had in 2006 één op de vier zelfstandigen het statuut van bijberoeper (in 2000 was dit slechts 1 op 5!!).

De Confederatie Bouw is dan ook bijzonder tevreden dat de regering eindelijk komaf wil maken met deze marktverstorende praktijken en paal en perk wil stellen aan deze bijzonder lucratieve misbruiken. Een eerste stap is gezet: de afschaffing van de btw-vrijstelling. Voortaan zal dus iedereen btw moeten aanrekenen. Een goede zaak voor de consument, en voor de hele sector. De consument vergeet soms dat héél wat fiscale voordelen en premies gebonden zijn aan het werken met een geregistreerd aannemer, maar ook pas worden verkregen door het voorleggen van facturen. Bovendien is het niet maken van facturen en niet aanrekenen van btw een voorwendsel om géén sociale lasten te storten, maar die worden vaak wel in de uurlonen aan de klant aangerekend. De klant betaalt dus ook "in het zwart" sociale lasten die pure winst zijn voor de zwartwerker!

Toch moet er meer gebeuren. Daarom dringt de Confederatie erop aan dat alle andere noodzakelijke maatregelen genomen worden en dat haar voorstel tot een globaal actieplan tegen het zwartwerk in de bouwsector uiteindelijk wordt omgezet in concrete en structurele maatregelen. Zo moet er onverwijld gesleuteld worden aan het statuut van zelfstandige in bijberoep (wie, wat en maximum periode van drie jaar). Ook zou de overheid geen premies of fiscale voordelen mogen toekennen zonder dat facturen van een geregistreerd aannemer worden voorgelegd.

Zwartwerk in de bouw bestrijden: het kan!!! Maar er moet een echte wil bestaan van alle partijen en betrokkenen om dit waar te willen maken. Toch loont het de moeite want nu is de bouwheer maar ook de bonafide aannemer naast de overheid de verliezer en is er slechts één partij die met onverantwoorde winsten en misbruiken de markt, de prijzen én de kwaliteit belazert.

Ook interessant


Build for Life