Algemeen

Betonvlechters trekken offertes in

De betonstaalverwerkende bedrijven willen de sterk gestegen staalprijzen met terugwerkende kracht doorberekenen aan hun opdrachtgevers. Voorzitter N. Braas van de Stichting Promotie Wapeningsstaal (SPW) roept zijn driehonderd bedrijven tellende achterban op de eerder uitgebrachte offertes in te trekken.

Volgens Braas werkt nu al 10 tot 15 procent van de betonstaalverwerkende bedrijven onder de streep. Als de bouwbedrijven de leveringen niet willen herzien, leidt dat volgens hem onvermijdelijk tot een groot aantal faillissementen. In de SPW participeren onder meer de Vereniging Researchgroep Betonwapening (RBW), het Verbond Ondernemers Gespecialiseerde Aanneming (Voga)en Sanemat, de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Betonstaalmattenindustrie en de Vereniging van Staal toeleveranciers in Nederland (VEST).

SPW-voorzitter Braas wijst de betonstaal verwerkende bedrijven op artikel 5, lid 3 van haar Algemene Voorwaarden. Dit artikel stelt dat in geval van onvoorziene prijsstijgingen de afnemer de verplichting heeft de leverancier te compenseren. Met de explosief gestegen staalprijzen is die situatie nu aan de orde. “Maar veel aannemers hebben daar geen boodschap aan”, aldus Braas. “Zij hanteren hun eigen inkoopvoorwaarden. Mede daardoor blijft onze sector in de marge opereren.”

Als de bouwbedrijven blijven weigeren hun eerder aangegane overeenkomsten te herzien, bieden volgens Braas wellicht de Uniforme Administratieve Voorwaarden (UAV) ook nog juridische grond voor compensatie van de gestegen staalprijs.

De SPW raadt betonvlechterijen aan waar mogelijk de offertes in te trekken en nieuwe offertes aan te bieden op basis van dagprijzen. “Ook voor ons geldt: afspraak is afspraak. Maar dat betekent tevens dat onze algemene voorwaarden van toepassing blijven. Informeren en overleggen is de enige manier om tot een prijs te komen die voor alle partijen bevredigend is.”

De prijzen voor betonstaal zijn afgelopen maanden met tientallen procenten gestegen. In de staalmarkt wordt rekening gehouden met andermaal verhogingen van 50 procent vanwege de toenemende vraag uit China en Oost-Europa.

In 2003 importeerde China 40 miljoen ton staal, het dubbele van de import in 2000. Verwacht wordt, dat het land in 2004 een derde van de wereldwijde vraag naar staal voor zijn rekening zal nemen. Het importeert enorme volumes ruw materiaal (ijzererts, kolen, schroot), waardoor een tekort aan deze producten is ontstaan en de prijzen zeer snel zijn gestegen.

Andere factoren die meespelen zijn de lage dollarkoers, het Amerikaanse protectionisme, het lage investeringsniveau van de voorraadhoudende staalhandel en de relatief lage capaciteit in de wereldwijde staalproductie vanwege de productievermindering bij staalconcerns. Een aantal staalproducenten heeft besloten een toeslag op het schaarse schroot, het belangrijkste bestanddeel van wapeningsstaal, door te voeren. Staalproducenten die geen schroottoeslag doorvoeren, verhogen de prijzen in dezelfde orde van grootte.
Build for Life