Algemeen

Betonprobleem Carmeuse – hoe zit de vork in de steel?

De voorbije dagen was in de media heel wat te doen rond de vervuilde granulaten die in betongebruikt werden. Door een fout op een van de sites van Carmeuse werd ongebluste kalk gemengd met granulaten. Een eigenschap van ongebluste kalk is dat het zwelt als het in aanraking komt met vocht. Dit zwelproces kan, afhankelijk van de grootte van de korrel, een half jaar of langer duren.

Beton dat aangemaakt werd met dergelijke vervuilde granulaten en in aanraking komt met vocht, zal kratertjes vertonen aan de oppervlakte. Dit komt omdat een korrel ongebluste kalk in het beton zwelt onder invloed van het vocht (water of waterdamp). Onder invloed van de druk die hierdoor ontstaat, zal lokaal de oppervlakte van het beton wegspringen en ontstaat er een kratertje. Binnen in het beton is er voldoende tegendruk om het zwellen van de korrel op te vangen. Het gaat dus om een oppervlakteverschijnsel. De diepte waarbij het fenomeen ophoudt is afhankelijk van de druksterkte van het beton.

In vele gevallen gaat het daarom veeleer om een esthetisch probleem en zal de stabiliteit van de constructie niet in het gevaar komen. Het probleem kan daarom in bepaalde situaties opgelost worden door het herstellen van de opgetreden schade en het voorkomen van nieuwe schade door het aanbrengen van een vochtwerende coating (hydrofuge) op de betonoppervlakte. Bij enkele getroffen zuiveringsstations werd, omdat het beton continu blootgesteld is aan water, overgegaan tot afbraak van de elementen. Experts kunnen de risico''s perfect inschatten en berekenen en zodoende een gefundeerd advies uitbrengen.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be