Ventilatie

Betere ventilatie bij nieuwbouw en renovatie

De helft van alle mechanische ventilatiesystemen in Nederlandse woningen voldoet niet aan de minimum kwaliteitseisen van dit moment. Deze tekortkomingen zorgen voor gezondheidsklachten bij bewoners. Ook corporaties krijgen te maken met huurdersklachten vanwege een slecht binnenklimaat. Daarom heeft Aedes het Actieplan Kwaliteitsverbetering Ventilatievoorzieningen vastgesteld.

De ondertekenaars van het actieplan verbinden zich aan maatregelen die ervoor zorgen dat ieder ventilatiesysteem bij oplevering daadwerkelijk voldoet aan de wettelijke eisen. Naast Aedes zijn staatssecretaris Atsma (Infrastructuur & Milieu), Vereniging Eigen Huis, de Woonbond, ontwikkelaars en de bouw- en installatiesector deelnemers.

Verantwoordelijkheid corporaties
Woningcorporaties dragen als opdrachtgever bij nieuwbouw en renovatie de verantwoordelijkheid voor de installatie van kwalitatieve ventilatiesystemen. Met dit actieplan krijgt ventilatie aandacht in de hele bouwketen: van het Programma van Eisen tot en met de bewoning. Het resultaat moet zijn dat in 2015 alle nieuwe mechanische ventilatiesystemen aan de kwaliteitseisen voldoen. Bovendien krijgen huurders inzicht in de kwaliteit van hun ventilatiesysteem.

Programma van Eisen
In 2011 stelde Aedes al een model-Programma van Eisen voor woningcorporaties op. De andere ondertekenaars gaan dit model nu ook gebruiken. Voor het goed huisvesten van huurders is een goed werkende ventilatie van groot belang. Woningcorporaties erkennen dit en gaan hier met dit Actieplan verder mee aan de slag.