Vastgoed

Bestuur van Woningcorporatie Vestia stapt op

Topman Erik Staal van de Rotterdamse woningcorporatie Vestia stapt op. De woningcorporatie, die vooral actief is in Zuid-Holland, staat op de rand van faillissement. Twee nieuwe interim-bestuurders nemen zijn plaats in. Een van hen is Gerard Erents. Hij stelde eerder orde op zaken bij de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale.

Vijf woningbouwcorporaties springen bij om Vestia, grootste corporatie van Nederland, uit de brand te helpen. De Alliantie, Eigen Haard, Portaal, Woonstad Rotterdam en Ymere steunen Vestia, dat in moeilijkheden is geraakt door zijn derivatenposities. Om zijn risico's te verkleinen is Vestia renteswaps aangegaan, zodat de rente werd vastgezet. Doordat de rente nog verder is verlaagd, moet Vestia garantie kunnen bieden dat het aan verplichtingen kan voldoen als het omvalt.

Het is niet duidelijk welke vorm de steun heeft. Wel is bekend dat wordt samengewerkt met het ministerie van Binnenlandse zaken, Centraal Fonds Volkshuisvesting en Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Enkele tientallen corporaties hebben problemen met hun derivatenposities.
Erik Staal, de topman van Vestia, kwam in een onderzoek van de Woonbond, als best verdienende corporatiedirecteur uit de bus. Hij kreeg in 2011 ongeveer een half miljoen uitbetaald.

Ook interessant