Nieuwbouw

Vestia ziet kwaliteit op bouwplaats verslonzen

Vestia ziet de kwaliteit op de bouwplaatsen verslonzen. Dat zegt Erik Staal, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Vestia. Volgens Staal komt dit door de bezuinigingen bij bouwbedrijven. Die leiden tot een verslechtering van de kwaliteitsborging op de bouwplaats, omdat er gesneden wordt in de overhead en daarmee ook in het toezicht.

Vestia zelf probeert de kwaliteit op de bouwplaatsen zoveel mogelijk te borgen door er dan maar zelf op toe te zien dat de bouwers genoeg goede mensen hebben rondlopen. Dat betekent onder meer dat Vestia wil mee bepalen welke mensen er op een klus gezet worden. Volgens Staal valt dit niet altijd in goede aarde bij aannemers. Toch is het noodzakelijk. Dat blijkt ook wel uit de cijfers van Vestia. Wie iets wil doen aan de faalkostenreductie, moet inzetten op een snellere ontwikkeling.

Ondanks de crisis is Vestia er in geslaagd om nog meer te investeren dan een jaar eerder. Volgens Staal vormen de financiën de corebusiness voor een woningcorporatie, omdat de waarde in stenen zit. Daarom zorgt Vestia ervoor dat financieel buitengewoon goed onderlegd te zijn. Vorig jaar leverde dit financiële beleid 1.700 nieuw gebouwde woningen op.

Gebaseerd op: Cobouw