Algemeen

Beslag op woning zelfstandige wordt onmogelijk

Minister van Middenstand en Landbouw Sabine Laruelle (MR) heeft een wetsontwerp klaar dat beslag leggen op het hoofdverblijf van zelfstandigen die kampen met financiële problemen onmogelijk maakt. Het wetsvoorstel beoogt menselijke en sociale drama's te vermijden. Het ontwerp is klaar maar moet nog besproken worden op de ministerraad.

Zelfstandigenorganisatie Unizo reageert positief. "Dit is uiteraard een goede zaak", zegt Karel Van Eetvelde van Unizo. "Zelfstandige ondernemers die failliet gaan, gaan niet alleen gebukt onder de financiële last. Het is ook sociaal en emotioneel een drama voor het hele gezin."

Unizo voegt er echter aan toe dat "ook preventief moet worden opgetreden". Van Eetvelde: "Dit is een stap vooruit, maar wij blijven pleiten voor een globalere aanpak die faillissementen meer voorkomt. Daarvoor is dringend nood aan een betere sociale en professionele begeleiding door de overheid en ondernemersorganisaties, zodat de zelfstandigen die op de fles gaan het faillissement te boven komen."
Build for Life