Besix levert ultramodern ziekenhuis op in Parijs

8 juni 2018 Bron: Besix
Besix levert ultramodern ziekenhuis op in Parijs
GHSIF
Op 1 juni 2018 heeft Besix France de sleutels van de enorme en innovatieve ziekenhuisgroep Sud Île-de-France (GHSIF) in Melun overhandigd aan de klant na een bouwtijd van 36 maanden. Met dit succesvol afgewerkt project herbevestigt Besix France haar expertise in het bouwen van gezondheidszorgfaciliteiten. Het project volgt in het rijtje van andere grote projecten met een hoge toegevoegde waarde gerealiseerd door Besix France, zoals het R&D-Centrum van EDF in Saclay, ten zuiden van Parijs, de Carpe Diem-toren in het Zakendistrict La Défense (Parijs) en de warmtekrachtcentrale Emile Huchet in Saint-Avold.

Officiële ceremonie

Afgelopen vrijdag vond op de werf van het GHSIF de officiële overhandiging van de sleutels plaats tijdens een feestelijke ceremonie. Besix vierde er in aanwezigheid van verschillende politici en de directie van het ziekenhuis de oplevering van dit uitdagend project, binnen de tijd en binnen budget. Slechts 36 maanden had Besix nodig om de ziekenhuisgroep van 56.000 m² uit de grond te doen verrijzen, met plaats voor 510 bedden. De verhuis van de faciliteiten vanuit het vorige ziekenhuis naar deze nieuwe en performante gebouwen is al aan de gang. De eerste patiënt kwam aan op 4 juni.

Design & Build, een winnende combinatie voor Besix

“Deze overheidsopdracht was er ééntje volgens de Design & Build-formule, een winnende combinatie voor Besix. Als hoofdaannemer en vertegenwoordiger van het samenwerkingsverband was Besix verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het ziekenhuis. Een jaar later kwam daar ook het contract bij voor de ruwbouw onder dak en de binnenwanden van de Clinique Saint-Jean l’Hermitage, op dezelfde site met dezelfde opleveringsdatum. Dit alles zorgde voor strakke deadlines die een onfeilbare coördinatie nodig hadden”, preciseert René Jordens, Commercieel Directeur bij Besix France.

Deadlines gehaald dankzij LEAN-management

Die coördinatie vond het projectteam terug in het toepassen van Lean Management. De hele site kon op tijd en naargelang het vooropgestelde budget opgeleverd worden dankzij deze methode gericht op het wegwerken van verspilling en tijdverlies voor een maximale efficiëntie. Zo werden er verschillende onderdelen van het project geprefabriceerd, om dan meteen op de werf geplaatst te kunnen worden.

Besix levert ultramodern ziekenhuis op in Parijs
“We kregen de goedkeuring van de departementale adviescommissie voor veiligheid en toegankelijkheid (CDS) binnen de voorziene termijn. Voor medische infrastructuur is die onderworpen aan uiterst strikte criteria. Het bewijst dat alle teams kwaliteitsvol werk aflevereden” zegt Vincent Legros, Project Manager bij Besix France.

Flexibel samenwerken

De nauwe samenwerking tussen Besix France en de AIA Life Designers Groep was één van de sleutels tot succes bij dit project. Architecten, ingenieurs, economen, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten werkten samen op het project in alle openheid om zo tot de juiste technische oplossingen te komen. AIA Life Designers trad van aan het begin van het project in dialoog met de opdrachtgever om zo innovatieve bouwmethodes te bedenken. De nauwe samenwerking tussen Besix France en AIA Life Designers beantwoordde perfect aan de complexe noden van de werf.

“De samenwerking met het bedrijf Besix gebeurde tijdens het hele project in alle harmonie. Het hele proces was van bij de aannemersfase gebaseerd op vertrouwen en transparantie. Deze succesvolle samenwerking resulteerde in een mooi project, beheerd door een stressvrij team. De jury die de aannemers aan het project toewees, bevestigde onder de indruk te zijn van de kennis en openheid van het samenwerkingsverband”, legt Jérôme Bataille, Geassocieerd Architect bij AIA Life Designers uit.

Gedurende de werken en vooral tijdens de optimalisatiestudies leidde de efficiënte dialoog met de ziekenhuisteams en hun luisterbereidheid tot interessante voorstellen. Alle nodige aanpassingen werden geïntegreerd in een duidelijk opgestelde tender. Al die tijd wisten Besix France en AIA Life Designers het vertrouwen van het ziekenhuis te behouden door hun engagement ten opzichte van de overeengekomen financiële richtlijnen te blijven bevestigen, zelfs na de vooropgestelde deadlines.

Besix levert ultramodern ziekenhuis op in Parijs

Besix: Excelleren in het creëren van duurzame oplossingen voor een betere wereld

Besix was tijdens de bouw van de ziekenhuisgroep Sud Île-de-France nauw verbonden met de lokale economie doordat ze extra werkgelegenheid creëerde voor lokale onderaannemers. Op het hoogtepunt waren tot 300 arbeiders op de werf. Bovendien werkte Besix intensief mee aan het project van sociale inclusie aangestuurd door de stad Melun en de Communauté d’agglomération van Melun Val de Seine door de voorkeur te geven aan werkkrachten met een kansarme achtergrond. Een prachtig voorbeeld van hoe Besix de waarde Respect concreet toepast, één van de vijf waardes waarop het bedrijf haar doel om te excelleren in het creëren van duurzame oplossingen voor een betere wereld stoelt.

Andres Penaloza, Directeur van Besix France: “We zijn trots dit uitdagende en innovatieve project zowel op tijd als binnen budget te kunnen overhandigen aan een tevreden klant. De ziekenhuisgroep Sud Île-de-France bevestigt de positie van Besix France als waardevolle partner voor het realiseren van complexe projecten die een toegevoegde waarde creëren voor de samenleving. Dankzij de expertise die we bezitten na dit project en de kennis binnen de Groep, maken we kans op nieuwe opdrachten zoals de Clinique de Neuilly sur Seine, het neurowetenschappelijk gebouw van het Ziekenhuis Sainte Anne en de transformatie van het Gare du Nord in Parijs.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo