Vastgoed

Beschermde 18e-eeuwse polderhoeve ingestort

In Kieldrecht is het dak van de beschermde 18-eeuwse polderhoeve Hof ter Walle ingestort. De hoeve dreigde in 2009 onder de sloophamer te verdwijnen, maar werd later beschermd. Doel 2020 en Erfgoed-gemeenschap Doel & Polder wijzen de Vlaamse Landmaatschappij met de vinger.

Doel 2020 en Erfgoedgemeenschap Doel & Polder verwijten de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) "rechtstreeks verantwoordelijk te zijn voor de teloorgang van het beschermde monument"."De instorting van de schuur is geen toeval", klinkt het in een mededeling. "Ze is te wijten aan de schuldige nalatigheid van de VLM die dit monument bewust heeft laten verwaarlozen en ernstige instandhoudingswerken onmogelijk heeft gemaakt."

De twee verenigingen voeren al sinds 2004 actie voor het behoud van de hoeve, waar in 2007 zelfs een sloopvergunning werd voor afgeleverd. Dagenlange bezettingen in 2009 en 2010 verhinderden de afbraak, waarop Vlaams Erfgoedminister Geert Bourgeois (N-VA) de gebouwen in het voorjaar definitief beschermde.

Op 16 augustus startte de VLM met instandhoudingswerken. Normaal waren die voor het voorjaar gepland, maar het natuurdecreet verbood dat door broedende zwaluwen.

Ook interessant