Algemeen

Beroepsvereniging uit de startblokken

Nacebo kent sinds jaar en dag een bruisende beroepswerking. De koepelorganisatie herbergt niet minder dan acht afzonderlijke en actieve federaties met name de bouwaannemers, de schrijnwerkers en interieurbouwers, de wegenbouwers, kabel- en leidingleggers, de stukadoors en afbouwbedrijven, de meubel- en stofferingsbedrijven, de schilders en decorateurs en sinds kort ook de zachte vloerbekleders.

Sterke aansluitingsgraad bij schilders in Oost-Vlaanderen

Deze beroepswerkingen zijn nationaal georganiseerd en hebben ook regionale en provinciale vertakkingen. Met een nieuw dynamisch team zal nu ook werk gemaakt worden van de verdediging van de Oost-Vlaamse schildersbedrijven, de promotie van de decoratiesector en de dienstverlening van de om en bij 300 Oost-Vlaamse aangesloten schildersbedrijven. Van oudsher is er immers een sterke aanwezigheid in de verscheidene voltooiingsberoepen. Vooral binnen de schilderspopulatie is de aansluitingsgraad vrij groot.

Denktank voor de nationale werking

Nacebo Oost-Vlaanderen vatte de koe bij de hoorns en organiseerde hiertoe op 28 oktober 2002 te Gent een installatievergadering voor een vijftien tal enthousiaste schilders en decorateurs. Thema’s als kwaliteitszorg, zwartwerk, veiligheid (coördinatie), milieu, geschillen (fraude bij betaling op bestekbasis) werden niet uit de weg gegaan.
Bovendien fungeert de provinciale stuurgroep als het ware als een denktank voor de nationale werking en haar diverse projecten zoals het verfafvalproject, de schilderswedstrijd 2003 en kostprijsberekening (richtprijzen en calculatienormen).

Synergie met regionale beroepswerkingen en het onderwijsnet

“Een jonge dynamische kern met een gevarieerde beroepsactiviteit gaande van schilderen, behangen, restaureren, plaatsen van zachte vloerbekleding, woning- en interieurinrichting. Bovendien is er een synergie met het onderwijs, de diverse regionale werkingen. Ten slotte zorgt de doorgedreven nationale schilderswerking voor een surplus,” aldus Kurt Cosyn, voorzitter ad interim.

Syndicale aandachtspunten voor het schildersbedrijf

Nationaal voorzitter van de schildersfederatie Geert Baert ijverde in het academisch deel voor een moderne maar correcte vestigingswetgeving. Daarnaast moet (verder) werk gemaakt worden van een volwaardig technisch onderwijsnet, een realistische wetgeving inzake veiligheid en milieu, eerlijke concurrentie met een stabiel prijsklimaat, een realistisch en afdoende bestrijding van zwartwerk, statuut van bijberoep beperken in tijd, minder administratieve en fiscale lasten, veiligheidsnormen inzake werken op hoogte en de verlenging van btw 6 %.

Meerwaarde van een provinciale beroepswerking

· Belangenbehartiging in de regio
· Informatiegaring: activiteiten, cursussen, praktische demoavonden, bedrijfsbezoeken, werfbezoeken in de regio
· Profilering op regionaal vlak (naar fabrikanten, groothandels, overheid, consumenten etc.)
· Promotie van het vak
· Ondersteuning van specifieke projecten in de sector
· Denktank van de nationale schilderswerking
· Forum van de regionale werkingen

Actieplan

Vincent Decruyenaere, provinciaal coördinator Nacebo: “We willen met onze stuurgroep een viertal keer op jaarbasis vergaderen, pijnpunten signaleren en op korte termijn een provinciale bestuurskern opbouwen. Dit impliceert een dagelijks bestuur, een raad van beheer, algemene vergadering, verkiezing van een voorzitter en mandaten op alle echelons alsook paritair.”
Build for Life